Каша от елда или гречка
Постна елда или пък елда на каша с масло.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. елда (наричана още гречка в Русия)
- вода на вкус
- сол
- масло (или маргарин/олио, ако искате ястието да е веганско)
Начин на приготвяне:
1. Почистете гречката (елдата) от камъчета или други зърнени култури в нея и я измийте под течаща вода.
2. Изберете си гъстота на ястието както следва:
- по-гъстичко - 1 ч.ч. елда и 2 ч.ч. вода - зърната стават на гъста каша и са едно до друго
- средна гъстота - 1 ч.ч. елда с 2,5 ч.ч. вода - умерена каша с разлепени зърна
- добре разварена и омекнала гречка - 1 ч.ч. елда и 3 ч.ч. вода
3. След като елдата се свари и водата е почти абсорбирана, завийте отвора на тенджерата с кърпа, която да издърпа влагата и да задуши елдата. Върху кърпата сложете и капак.
4. Сервирайте топло, като осолите на вкус и добавите малко масло или растителна мазнина, ако искате ястието да е постно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ