Регистрация

Каша от елда или гречка

Каша от елда или гречка
  |   Порции 3   |   Видяна: 7343

Постна елда или пък елда на каша с масло.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. елда (наричана още гречка в Русия)
  • вода на вкус
  • сол
  • масло (или маргарин/олио, ако искате ястието да е веганско)

Начин на приготвяне:

1. Почистете гречката (елдата) от камъчета или други зърнени култури в нея и я измийте под течаща вода.

2. Изберете си гъстота на ястието както следва:

- по-гъстичко - 1 ч.ч. елда и 2 ч.ч. вода - зърната стават на гъста каша и са едно до друго

- средна гъстота - 1 ч.ч. елда с 2,5 ч.ч. вода  - умерена каша с разлепени зърна

- добре разварена и омекнала гречка - 1 ч.ч. елда и 3 ч.ч. вода

3. След като елдата се свари и водата е почти абсорбирана, завийте отвора на тенджерата с кърпа, която да издърпа влагата и да задуши елдата. Върху кърпата сложете и капак. 

4. Сервирайте топло, като осолите на вкус и добавите малко масло или растителна мазнина, ако искате ястието да е постно.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 10 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта