Регистрация

Канелени бисквити с глазура за Хелоуин

Канелени бисквити с глазура за Хелоуин
Средно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 3133

Модифициран Джинджърбредмен в мумия за Вси Светии.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тази година на мен се падна честта в компанията да правя сладкишите за Хелоуин. Имам малка дъщеричка, която особено харесва домашните бисквитки. Затова се постарах да вложа в тях качествени продукти, внимание и изящество. А те се отблагодариха, като се получиха наистина красиви въпреки грешката ми с глазурата.

Търсих много специални формички за сладки за Хелоуин, защото миналата година видях да се продават. Но, уви, сега не открих никъде. Затова се наложи да импровизирам с формичките за коледни сладки. Така ангелчето стана на призраче, джинджифиловият човек се превърна в мумия, а обикновеното кръгче – в око. Всичко зависеше от украсата. А рецептата за бисквитите – леко модифицирана рецепта за коледни сладки с микс от подправки. Ето я и нея:

Необходими продукти:

  • 600 г брашно
  • 210 г пудра захар
  • 90 г масло
  • 6 с.л. мед
  • 1 яйце + 1 жълтък
  • 1 и 1/2 ч.л. сода
  • 1 и ½ пакет канела
  • ½ ч.л. смлян джинджифил
  • ½ ч.л. смлян карамфил
  • ½ ч.л. индийско орехче

За глазурата:

  • 1 белтък
  • 180 г пудра захар
  • 1 ч.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

1. Пресейте брашното в тава, а маслото оставете да се размекне на стайна температура.

2. Добавете в брашното захарта, содата и сухите подправки и разбъркайте.

3. Нарежете маслото на кубчета и от сухите съставки и маслото стрийте маслени трохи.

4. Добавете яйцето, жълтъка и меда и замесете топка, подобна на тесто. Добре е да бъде нелепнещо и твърдо. Приберете го в хладилник за половин час. Аз се изхитрявам и това количество разделям на 5 топки. Горе-долу от него излизат 5 тави курабийки. Става въпрос за онези тави, които се прибират директно във фурната и лягат на реда й. Ако имате други така компактни съдове, използвайте тях. Идеята е докато едните сладки се пекат, да приготвяте следващите – така се губи най-малко време. Ако смятате, че това количество ви е много – намалете пропорционално продуктите. Под рецептата ще дам пример за по-маки дози.

5. Извадете първата топка като си пуснете фурната да загрява на 180 градуса и застелите тавата с хартия за печене. Разточете с точилка на плота. Тестото не е особено приветливо, но когато е охладено се работи почти безпроблемно с него. Кората трябва да е с дебелина под сантиметър или най-много 1 см. Намазнете си формичка и изрежете с нея курабийките. Редете ги с отстояние една от друга, защото ще се надуят при печене. Преди години, когато ги правих за първи път, в тавата ми се образува една голяма курабия. За да не ви се случи - спазвайте дистанция.

6. Бутнете тавата в загрятата фурна и печете между 7 и 10 минути. Щом започнат леко да пожълтяват, значи са готови. Ако ги изпуснете да хванат по-стабилен загар, ще можете да си строшите зъбите с тях. А докато тази тава се пече, пригответе следващата. Въртете така до изчерпване на количеството. Ако тестото ви е прекалено лепкаво и разпадливо, значи му трябва по-стабилно охлаждане.

7. Готовите сладки си подредете в подноси. Пригответе глазурата като разбиете с миксер белтъка за 40 секунди. След това добавете лимоновия сок и разбивайте още минута. После постепенно вкарайте пудрата захар. Приберете глазурата в хладилник за 1 час. Аз не го направих този път и украсата ми се разтече по сладките.

8. Прехвърлете глазурата в единия ъгъл на дъното на плик за храна. С карфица пробийте връхчето и започнете да рисувате върху вашите сладки. След това оставете да стегне за поне 5 часа. После са готови за хрускане.

Можете да импровизирате с друг вид украса. Бонбони М&М, които да залепите с течен шоколад, са една от идеите. Върху глазурата можете да поръсите шоколадови капки, шарени пръчици или крокант. Можете да добавите няколко капки или щипка сладкарска боя на прах. Можете да намажете с мармалад и да слепите – всичко зависи от вкуса.

Ето и по-малката доза (400 г брашно, 140 г пудра захар, 60 г масло, 3 с.л. мед, 1 яйце, 1 ч.л. сода, подправки). Ако готовите курабии ви станат много твърди, намажете ги със силиконова четка, потопена във вода и оставете да се отвърнат за един час.

медени курабийки с канела и джинджифил

курабийки с глазура за хелоуин

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта