Регистрация

Какаов кекс с шоколад, ядки и масло

Какаов кекс с шоколад, ядки и масло
Средно   |   Порции 8-10   |   Видяна: 884

Шоколадов кекс със сода, кефир и хрупкав елемент.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 300 мл кефир
  • 1 ч.л. сода
  • 330 г брашно
  • 50 г какао на прах
  • 150 г захар
  • щипка сол
  • 100 г масло
  • стафиди и ядки по желание
  • шоколадови капки
  • 80 г шоколад и сладкарска украса по желание за декорация

Начин на приготвяне:

1. Кефира затоплете до телесна температура. Добавете содата в него и разбъркайте. Трябва да шупне и да се образуват балончета. Дръпнете настрана.

2. В голяма купа пресейте брашното и какаото. Добавете захарта и щипка сол и размешайте.

3. Разтопете маслото и го изсипете при сухите съставки. Леко разбъркайте, сипете кефира и оформете на тесто. Доста е тежко за обикновените бъркалки на малките миксери. Ако не разполагате с голям миксер с бъркалки за тесто, по-добре се помъчете с тел на ръка. Не опитвайте да месите като тесто с две ръце, защото е твърде лепкаво.

4. Добавете орехи или други ядки, стафиди и шоколадови капки по желание. Разбъркайте ги с тестото.

5. Прехвърлете сместа във форма за кекс или в мъфин формички. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна. Ако формите са малки - 20 минути ще са достатъчни. Ако е една голяма тава, гответе 45 минути и направете тест с клечка за зъби.

6. След охлаждане можете да полеете с разтопен шоколад (млечен, бял или черен) и да поръсите с шарени пръчици.

 

Източник: YouTube/Кулинарка

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта