Йогурт торта с киви без печене
Млечна торта с киви и основа от бисквити.
Необходими продукти:
За блата:
- 200 г чаени бисквити
- 75 г масло
За крема:
- 4 кивита + 5 с.л. захар
- 1-2 пакета желатин (30 грама общо)
- 1/2 ч.ч. вода
- 100 г захар
- 550 мл кисело мляко
- 1 с.л. лимонов сок
- плодове, ядки, мармалад или мед за украса
Начин на приготвяне:
1. Бисквитите прибрете в плик и намачкайте с точилка на трохи. Не е нужно да са идеално превърнати в прах.
2. Маслото разтопете на водна баня, пресипете трохите в купа и залейте с маслото. Разбъркайте хубаво и прехвърлете във форма за печене с махащо се дъно. Там от маслените трохи с ръце или обратното на супена лъжица оформете блат. Приберете го в хладилника.
3. Желатина залейте с хладна вода и оставете да набъбне за половин час.
4. Кивитата обелете и нражете на малки парчена. Изсипете ги в касерола, поръсете с 5 с.л. захар и лимоновия сок. Оставете да кипнат. Щом обемът им се намали, махнете от огъня, добавете желатина и разбъркайте. Изчакайте малко да се охладят.
5. Разбийте киселото мляко със захарта и добавете плодовата смес. Разбъркайте хубаво и изсипете върху блата. Приберете в хладилник за минимум 3 часа. Можете и директно да приберете във фризера, за да се получи сладоледена торта. Не е толкова ефектна обаче.
6. Преди поднасяне накапете с мед или мармалад, украсете с пресни плодове и ядки по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ