Императорско пиле с подправки
Висша източна кулинария за големи ентусиасти.
Необходими продукти:
- 1 пиле, почистено
- 500 мл вода
- сол на вкус
За подправките:
- 30 г див ям (сладък картоф)
- 20 г корен от кодонопсис (пропуснете го, защото е труден за намиране и е по-вероятно да попаднете на него в цветарските магазини)
- 10 г момкова сълза (пак можете да намерите в цветарския магазин)
- 22 г сушен лонган (един от най-сладките плодове в света, можете да го намерите в магазин за източни подправки)
- 10 г лиций (другото име на билката мерджан - намира се лесно в билкарниците)
- 6 червени фурми
- 3 г китайско птиче грозде (наричано още лигуструм - по-лесно се намира като цвете, отколкото като подправка)
- 5 г китайска ангелика (наричат я още лечебна пищялка и може да бъде намерена в билкарница)
- 15 г aстрагал (китайска билка, използвана за задействането на Чи жизнената енергия; продава се в магазини за китайска медицина)
Начин на приготвяне:
1. Сложете подправките в огнеупорна касерола и прибавете вода.
2. Сложете пилето с гърдите надолу върху тази смес.
3. Сложете касеролата върху котлона и оставете да заври на средно силен огън.
4. Свалете от котлона и покрийте с капак за 5 до 10 мин. докато омекнат подправките.
5. Внимателно извадете пилето и напълнете вътрешността му с малко подправки.
6. Върнете птицата в касеролата и покрийте с капака.
7. Печете във фурната за 1 до 1 1/2 часа на 180ºC.
8. Проверете дали е готово, като боднете с метален шиш на най-дебелото място в бутчето - трябва да потече бистър сок.
9. Свалете капака и овкусете със сол.
10. Полейте пилето с бульона и продължете да готвите още 10 - 15 мин. докато кожата покафенее.
11. Нарежете или поднесете цяло.
Алтернативен метод на задушаване:
1. Запарете всички подправки с вода за 5 мин.
2. Сложете пилето в алуминиево фолио.
3. Напълнете птицата с част от подправките, а останалите сложете около нея.
4. Изсипете вътре използваната вода за запаряването на подправките.
5. Увийте и затегнете фолиото.
6. Сложете в съд и задушавайте за поне 2 часа.
7. Прибавете сол на вкус и поднесете.
Забележка:
- Ако използвате този метод, проверявайте нивото на водата.
- Дръжте под ръка чайник с гореща вода, за да добавите, ако се наложи.
- Не използвайте студена вода.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ