Регистрация

Задушено телешко с вино, гъби, картофи и моркови

Задушено телешко с вино, гъби, картофи и моркови
Лесно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 1172

Панирано телешко във винен сос с картофи, гъби и зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 900 г - 1 кг телешко филе
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 2 с.л. брашно
  • 3 с.л. олио
  • 2 глави лук
  • 4 скилидки чесън
  • 250 мл телешки бульон
  • 150 мл доматен сос
  • 1 с.л. доматена паста
  • 350 г моркови
  • 120 г стебла целина (селъри)
  • 250 г гъби
  • 450 г картофи
  • 250 мл червено сухо вино
  • 1 ч.л. сух розмарин
  • лют пипер на вкус
  • 4-6 клонки мащерка

Начин на приготвяне:

1. Телешкото месо нарежете на големи хапки (все пак хапки, а не парчета). Прехвърлете в купа, поръсете със солта и пипера, разбъркайте, поръсете брашното и разбъркайте отново. Оставете настрана.

2. Лука нарежете на полумесеци, морковите и целината на кръгчета с дебелина около 2 см., чесъна наситнете, гъбите измийте и разполовете, ако са много големи. Картофите обелете, нарежете на едро и поставете в съд с вода.

3. В голяма тенджера сгорещете олиото на силен огън и на два пъти запържете месцата до побеляване. Бъркайте докато се готвят, защото ще се захващат за дъното на съда. Вадете ги в отделен съд.

4. В мазнината от пърженето на месото пуснете лука и намалете огъня на умерен. Гответе две минути, добавете чесъна и гответе докато лукът омекне.

5. Залейте с бульона, кипнете и върнете месото в ястието. Залейте с доматения сос, добавете доматената салца, кипнете и разбъркайте добре. Изсипете в тенджерата морковите, целината, гъбите и картофите. Залейте с чрвеното вино, поръсете розмарина и лютия пипер и размешайте продуктите. Сега ще си проличи дали наистина имате голяма тенджера.

6. Вържете клонките мащерка с конец и ги поставете върху ястието. Захлупете с капак и оставете да се готви 2 часа на слаб към умерен огън. Следете дали къкри. Ако не го прави - увеличете температурата.

7. След като времето за готвене изтече, вдигнете капака, махнете мащерката и можете да сервирате. Не забравайте да сипете в купичките и от апетитния винен сос на гозбата.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта