Регистрация

Домашни точени кори за баница

Домашни точени кори за баница
Трудно   |   Порции 3-5 кори   |   Видяна: 2276

Как се правят домашни кори за баница.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 250 г бяло брашно
  • 150 мл вода
  • 3 с.л. зехтин или олио
  • щипка сол
  • 1/2 ч.л. сода

Начин на приготвяне:

1. Пресейте брашното в тава и оформете кладенче. Поръсете брашното със содата.

2. Подгрейте водата до 50 градуса, разтворете в нея солта и излейте в кладенчето. Добавете зехтина и замесете тесто. Ще отнеме време докато спре да лепне по пръстите. Ако е прекалено упорито, добавете още малко мазнина. Не повече от 1,5 с.л.

3. Следва фитнес с полученото тесто. Вдигнете го над главата си и го засилете в плота, така че да се удари качествено. После повторете упражнението най-малко 50 пъти. Ще забележите как тестото се набива и се изглажда.

4. След това разделете тестото на 3-5 топки, премесете всяка от тях, ударете я по 10-тина пъти в плота и приберете в хладилника за 1:10 часа.

5. През това време си направете желаната от вас плънка за вита баница. Можете да заложите на традицията от разбити яйца със сирене и масло или пък на рендосани плодове с масло и канела. Има и по-шантави идеи като добавка на сотиран спанак със сирене, варен ориз с бити яйца и въобще какво ли не. Вие си решете.

6. Намазнете си тавата, в която ще си виете баницата. Среден размер е най-удачен. Кръгла - естествено.

7. Извадете първата топка и върху набрашнен плот я разточете тънко с точилка. Не - това не е достатъчно, за да се получи идеалното изтъняване. Затова трябва да се поработи и на ръка. Вдигнете разточената кора с две ръце. С въртеливи движения разпъвайте тестото от средата към края, като внимавате да не се скъса. Ако се разкъса лошо, премесете на топка, ударете в плота, приберете в хладилника и през това време работете с останалите топки докато "контузената" пак се охлади.

8. Разпънатата кора поставете на набрашнения плот. Трябва да е почти прозрачна. Поръсете с плънката и навийте на дълго руло. Него пък завийте в тавата, като започнете сглабянето на баницата от центъра към крайщата.

9. Навитата баница можете да намажете с разбито яйце с малко вода и след това запечете за 30-тина минути или докато не прецените, че е готова. Най-добре гответе на 180 градуса без вентилатор.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 2 часа
Време за готвене: 2:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта