Домашни соленки със сусам и лук
Домашни хрупкави солени бисквити с лук и семена тип сусамки.
Необходими продукти:
- 60 мл мляко
- 30 г масло
- щипка сол
- 150 г брашно
- 2 г бакпулвер
- 1 г сода бикарбонат
- 35 г листенца див лук или тънки листенца пресен лук
- 1 ч.л. сусамови семена (може и други семена по избор - мак, лен)
Начин на приготвяне:
1. Млякото подгрейте до телесна температура и изсипете в купа.
2. Маслото разтопете и прибавете към млякото.
3. Пресейте отгоре солта, брашното, бакпулвера и содата. Разбърквайте с вилица докато съставките се инкорпорират.
4. Поръсете сусамовите семена и нарязания много на ситно лук. С ръце замесете тестото на топка - твърда и нелепнеща трябва да се получи.
5. Приберете в найлонов плик да почине за 20 минути.
6. Откъснете си голям лист хартия за печене и сложете топката върху него. Покрийте с втори лист и с точилка разточете почти до прозрачност - колкото по-тънки са сухарите, толкова по-хрупкави ще бъдат.
7. Махнете горния лист. С остър нож или резачка за сладки нарежете на квадрати или правоъгълници с по-малка страна поне 5 см. Трабва да ви излязат около 30 броя, за да сте сигурни, че сте изтънили хубаво.
8. Подредете получените соленки в тава, застлана с хартия за печене (можете да използвате горния лист от разточването, за да не хабите излишно още хартия) с отстояние. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 8 минути. Не трябва да потъмняват - случи си се, значи изгарят.
9. След изваждане изчакайте да се охладят 3-4 минути и подредете в поднос или друга чинийка за мезенца. Вече можете да схрускате домашните си лучени соленки, както и да ги споделите с другарче.
Източник: YouTube/Schnelle Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ