Регистрация

Домашна погача с яйца и мляко

Домашна погача с яйца и мляко
Средно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 6002

Българска питка с жива мая и масло.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • около 1 кг брашно 
  • 1 супена лъжица сол
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 кубче прясна мая
  • 1 бакпулвер
  • 300 мл затоплено мляко
  • 3 яйца, отделяме 1 жълтък за намазване
  • 5-6 лъжици олио
  • 1 супена лъжица оцет
  • 50 мл хладка вода
  • 1 пакетче масло (125 грама)
  • семена за наръсване

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята и захарта в 100 мл топло мляко и го оставяме за 5-6 минути, докато шупне.
Пресяваме брашното. В него добавяме солта и бакпулвера. Разбъркваме и правим кладенче от тази суха смес. В нея слагаме 2-те цели яйца и белтъка на третото (жълтъка оставяме за намазване), останалото топло мляко, олиото, хладката вода, оцета и шупналата мая. Месим докато започне да се отделя от стените на купата и до получаването на меко и еластично тесто. Местим  го в намазнена купа, покриваме с фолио и  оставяме на топло място да втасадо удвояване на обема. Втасалото тесто  прехвърляме върху набрашнена повърхност,  разделяме го на 6 равни части.

Разточваме всяка част на кора с дебелина около 4-5 мм. Намазваме обилно с разтопено масло. Повтаряме действието с останалите кори. Събираме една върху друга 3 кори и ги завиваме на руло.

Същото повтаряме и с останалите 3 части от тестото. Така получаваме две еднакви трипластови  рула.

Отрязваме четирите им краища и ги  поставяме  внимателно в средата на предварително намаслена тавичка с диаметър 26-28 см .Останалите две, вече правоъгълни рула нарязваме на триъгълни парчета, които подреждаме около оформилия се център на тавата. Оставяме на топло да втасва още около 30-40 минути.

Разбиваме останалият жълтък с 1 супена лъжица олио и няколко капки вода. С него намазваме погачата. Поръсваме по желание със семена (сусам, мак, слънчоглед и др.)  и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.

погача с масло, мляко и семена

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта