Регистрация

Домашна пица на тиган с пеперони и моцарела

Домашна пица на тиган с пеперони и моцарела
Средно   |   Порции 3   |   Видяна: 862

Домашна пица пеперони, изпечена на тиган.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г готово тесто или:

Продукти за домашно тесто:

  • 320 г брашно + още малко за премесване
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1,5 ч.л. суха мая
  • 2 с.л. зехтин
  • 180 мл топла (не вряла) вода

За соса:

  • брашно за премесване
  • 210 мл домати на парчета от консерва (с поизцедена най-рядката част от соса)
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. риган за соса + 3 ч.л. за поръсване след това
  • 1 с.л. зехтин

За пицата:

  • 210 г твърда моцарела за пици
  • 150 г колбас пепероне на слайсове или кръгчета (или друг колбас по избор)
  • 6 чери доматчета
  • пресен босилек

Начин на приготвяне:

1. Ако ще правите домашно тесто, пресейте брашното в купа, добавете солта, захарта и маята, сипете зехтина и след това налейте топлата вода. Забъркайте докато брашното се абсорбира в сместа. Прехвърлете върху набрашнен плот и започнете да месите като добавяте по малко брашно докато тестото спре да се лепи. После го приберете в найлонов плик и оставете да почине на стайна температура за 15 минути.

2. Докато чакате не губете време, ами нарежете на ситни кубчета моцарелата, на тънки слайсове салама и на кръгчета чери доматите. Измийте си листенца босилек за украсата.

3. Направете соса като в тиган сипете доматите, добавите към тях подправките и мазнината, разбъркате хубаво и оставите да къкри до редуциране.

4. Ако работите с купено тесто, тук вече се включвате в месенето. Набрашнете плота и извадете тестото от плика (важи и за домашното). Премесете и разделете на три сравнително еднакви части. От това количество се получават три пици. Ако ще правите само една, приберете останалото тесто в хладилника или фризера. За единична порция си разделете и останалите продукти за соса и топинга на три част. Всичките са кратни.

5. Разточете на кръгъл блат заделената топка. Ако ще ви е по-удобно, премерете с обърната чиния размера на дъното на тигана, в който ще готвите (26 см. диаметър е най-удачно). Изрежете по външния ръб на чинията кръгъл блат. Сгорещете леко тигана на слаб огън и намажете с минимално количество зехтин. Сложете блата и надупчете с вилица. Увеличете огъня на умерен и гответе три минути. След това пак намалете котлона и обърнете блата.

6. Намажете с част от доматения сос, поръсете с още риган, отгоре направете щедра поръска от наситнена моцарела, върху нея подредете пеперони и завършете с кръгчета чери домати. Сложете капак и печете 10 минути на слаб огън. След това пицата е готова, а през това време можете да направите останалите два блата.

7. Преди поднасяне украсете с пресни листенца босилек.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта