Домашен хумус от суров нахут
Хумус паста с чесън и магданоз.
Арабски хумус с подправки показват в канала Всегда Вкусно, но този път в рецептата се използват сурови зърна нахут, който трябва да кисне и да се свари, за да се превърне в основната суровина за ястието. Ако искате да си спестите всички тези часове, можете да си вземете консерва нахут, където е сварен и готов за употреба.
А иначе нахутените зърна се накисват за 12 часа, измиват се и се налива нова вода. Варят се около три часа под капак на умерен огън. Изплувалите от тях ципи се обират, а остатъка се изсипва в купата на пасатора. Добавя се част от водата на варенето, намачкан чесън, тахан, листа магданоз, зехтин и лимонов сок. Можете да сложите кимион, лют пипер, куркума, заатар - каквото харесвате.
След като всичко се пюрира на гладък крем, се прехвърля в чиния, покапва се със зехтин, поръсва се със семена сусам, листа магданоз, цели зърна нахут, червен пипер или се оставя без украса. Може да се съхранява в хладилник няколко дни. При сервиране се придружава от хляб за намазване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ