Регистрация

Домашен карамелизиран ябълков пай

Домашен карамелизиран ябълков пай
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 1595

Пай с ябълки и карамелена коричка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За блата:

  • 2/3 ч.ч. брашно (90 грама) + още малко за премесването на тестото
  • 30 г масло
  • 1 с.л. олио
  • 1 ч.л. захар
  • щипка сол
  • 1 с.л. вода

За топинга:

  • 2 червени ябълки
  • 2 с.л. захар
  • 30 г масло

Начин на приготвяне:

1. В купата на чопъра изсипете брашното, маслото, олиото, захарта и солта и бръмнете докато се получат трохи. След това добавете водата и бръмнете отново.

2. Съберете с ръце трохите от купата, прехърлете на набрашнен плот и от получената смес оформете тесто. Направете го на сплесната топка, увийте в стреч фолио и приберете в хладилник за 20 минути.

3. Набрашнете плота отново и с точилка оформете тестото на блат с дебелина около 1,5 см. Това тесто не е особено дружелюбно - твърдо е и се напуква по крайщата, затова по време на точенето ще се наложи да прибирате отчупените парченца от крайщата.

4. С отвора на кръгла купа изрежете правилен кръг от тестото и го прехвърлете в тава, застлана с хартия за печене. Не е нужно тестото да съвпада с размерите на тавата - може и да е много по-малко.

5. Почистете добре кората на ябълките, защото по-красиво е да се готвят необелени. Почистете сърцевината, а останалата част нареже на тънки полумесеци. Подредете ги напречно върху пая. Така в средата остава нещо като дупчица, а встрани се разполага ветрило от ябълкови парчета, които се застъпват леко.

6. Върху ябълките подредете малки парченца масло, а след това поръсете със захарта. Тя ще направи коричката карамелена и апетитна.

7. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути.

8. След охлаждане можете да изсипете в центъра разбито цедено мляко с мед или да поставите топка сладолед.

Източник: YouTube/Tasty

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта