Джинджифилов локум
Локум с аромат на рози и джинджифил.
Необходими продукти:
- 4 ч.ч. захар
- 4 1/2 ч.ч. вода
- 2 ч.л. лимонов сок
- 1 1/4 ч.ч. царевично нишесте
- 1 ч.л. калиев битартарат
- 1 1/2 с.л. розова вода
- 4 с.л. сок от настърган джинджифил
- нарязан кристализиран джинджифил
- 1 ч.ч. пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Намаслете 30-сантиметров квадратен. Постелете найлоново фолио по дъното и стените.
2. В тенджера с дебело дъно, смесете на умерен огън захарта, 1 1/2 ч вода и лимоновия и джинджифилов сок. Разбъркайте докато захарта се разтвори и сместа заври. Намалете огъня и оставете да къкри на слаб огън, без да разбърквате, докато достигне температура от 115°С на термометъра за сладкиши. Свалете съда от огъня.
3. В друга голяма тенджера сложете на умерен огън 1 ч царевично нишесте и калиевия битартарат. Постепенно прибавете, като разбърквате, останалите 3 ч вода, докато не останат бучки. Бъркайте непрекъснато, докато сместа заври и се сгъсти до лепкава паста.
4. Бавно прибавете горещия сироп от захар, вода и лимоново-джинджифилов сок при сместа с царевичното нишесте, като разбърквате непрекъснато. Намалете котлона и оставете да къкри, като разбърквате, за да не залепне за около 1 ч или докато стане с бледо-златист цвят.
5 Прибавете розовата вода и капка оцветител за сладкиши (по желание).
6. Сложете кристализирания джинджифил и изсипете всичко в приготвения съд. Разпределете равномерно и охладете до стайна температура. Оставете да престои непокрито цяла нощ, за да се стегне.
7. Пресейте пудрата захар и останалото 1/4 ч царевично нишесте върху голяма дъска за рязане. Сложете локума отгоре и го нарежете на квадрати с намаслен нож. Оваляйте в захарната смес, така че всяко локумче да се покрие хубаво.
8. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ