Регистрация

Гювеч с телешки ребра, домати и патладжан

Гювеч с телешки ребра, домати и патладжан
Лесно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 7866

Печено телешко със зеленчуци и доматен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 600 г телешки ребра с кокал или 400 г телешко месо
  • 1 голям патладжан
  • 2-3 домата
  • 4 картофа
  • 2 чушки
  • 1-3 люти чушлета (по избор)
  • 300 г печурки
  • 300 г бамя
  • връзка магданоз
  • сол
  • черен пипер
  • 1 глава стар лук
  • 1 кубче телешки бульон на прах
  • 6-10 лъжици доматено пюре според гъстотата
  • 150 мл вода или телешки бульон от варенето на ребрата
  • малко олио или зехтин

* Вместо патладжана, доматите, чушките и бамята през зимата използвам готови гювечи, които баба ми слага в буркани. Така че, ако имате и вие подобен тип зимнина, в студените месеци можете да се възползвате от нея. А през лятото – нека заложим на свежото.

Начин на приготвяне:

1. Сварете телешкото докато се отпусне и не изхвърляйте водата от варенето. Тя ще ви послужи за топъл домашен телешки бульон или супа, а и част от нея можете да използвате за ястието. Не забравяйте по време на варенето да изгребете с лъжица отделилата се под формата на пяна кръв.

2. Сложете картофите да се варят в отделна голяма тенджера с вода, като предварително ги измиете. След 20 минути от началото на кипенето, прибавете във водата надупчения на поне 8 места с клечка за зъби патладжан, бамята и печурките.

3. Варете още 5-8 мин. и добавете чушките.

4. Ако използвате готов гювеч, пропуснете стъпката с добавянето на зеленчуците и просто си сварете картофите.

5. В глинения гювеч или в тавата, в която ще печете обелете картофите, нарежете ги на кубчета и към тях прибавете останалите зеленчуци, нарязани на не много ситно. Чак тук сложете лука – наситнен, лютите чушлета – на полумесеци, доматите - на дребни кубчета и подправките. Залейте с доматеното пюре. Разбъркайте хубаво и добавете 150 мл бульон от вареното телешко или вода. Сипете също и мазнина.

6. Ако готвите в глинен съд, просто го похлупете. Ако ястието е в тава, обгърнете я в метално фолио. Оставете да се пече така 45 мин. и след това отворете гювеча да се запече до готовност. Преди да го оставите да се допече, поръсете с нарязания на ситно магданоз.

 

Това е всичко – добър апетит!

Рейтинг и коментари

5 отлична
3
4 мн. добре
1
3 става
3
2 едвам
0
1 трагедия
18
Средна оценка
зле
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта