Регистрация

Варено-печени пилешки бутчета

Варено-печени пилешки бутчета
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 8177

Двойно готвени пилешки бутчета с картофи и сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Днес пилешките бутчета в хранителната верига са крехки и сочни. От една страна този ефект се постига заради младостта на птиците, заклани за месо. От друга - инжектираната в тях вода и добавки, както и храната в птицефермите правят месото разпадливо. Но в миналото домашните кокошки далеч не са били така лесно податливи на термична обработка. Ето защо са се варяли задължително преди печене. Ако разполагате с домашно пиле или домашна кокошка, това е начинът да я сготвите, но трябва да удължите варенето с поне 35 минути.

Необходими продукти:

  • 4 пилешки бутчета
  • 2 дафинови листа
  • зърна бахар и черен пипер
  • 6-7 картофа
  • 1 с.л. доматен концентрат
  • 50 г масло
  • сол и пипер на вкус
  • клонка мащерка или розмарин по желание

Начин на приготвяне:

1. Поставете пилешките бутчета в тенджера и залейте със студена вода така, че да ги покрие. Кипнете и отпенете. Добавете зърната пипер и бахар, както и дафиновите листа. Оставете да ври. Ако са купени бутчета 20 минути кипене на умерен огън ще е достатъчно. Ако са домашни - варете близо час. Важно е да не ги преварите, защото месото ще падне от кокъла.

2. През това реме пуснете и картофите да се сварят. След 40-тина минути или когато сте преценили, че са готови (но не бива да са преварени), извадете от тенджерата, охладете да не пари на пръстите, обелете и нарежете на едро.

3. Извадете сварените пилешки бутчета. Прецедете си бульона, овкусете го със сол и пипер и си заделете 400 мл от него. Останалото си приберете за друго готвене. Във фризера ще ви издържи над година. За това време все ще ви потрябва.

4. Бутечтата подпрете в тава и насипете картофите около тях. Бульона разбъркайте с доматения концентрат и залейте с него картофите и бутчетата. Той трябва да е на дъното, а не да ги покрива. Така ще се запекат без да изсъхват.

5. По желание поръсете отгоре с още сол и пипер и сложете клонка мащерка или розмарин, ако имате под ръка.

6. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути.

7. Разпределете картофите и бутчетата в индивидуални порции. Към останалия бульон надъното на тавата добавете студено масло и разбърквайте докато се разтопи. Ако всичко се е изпарило, добавете от заделения бульон и кипнете. След това с получения сос залейте пилето и картофите. Получава се много вкусно.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта