Регистрация

Пилешки бутчета с картофи и бира на фурна

Пилешки бутчета с картофи и бира на фурна
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 14259

Печени пилешки бутчета върху картофи в масло с бирен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тази рецепта е една от любимите домашни храни на дъщеря ми. Въпреки че е само на две и половина годинки, малката много харесва леко нагарчащия бирен сос, в който са напоени картофките. Както и страхотния аромат на барбекю, който се носи от пилешкото, щедро овкусено с пушен пипер. Ако и вие искате да сготвите ястието за деца, по-добре си намерете качествени пилешки бутчета и заложете на по-малко горчива бира. Не се притеснявайте, алкохолът се изпарява напълно при термичната обработка.

Необходими продукти:

  • 4 двойни пилешки бутчета (кълка с подкълка)
  • 120 г качествено немско масло
  • 1 кг картофи
  • 250 мл светла бира
  • сол и черен пипер на вкус
  • пушен червен пипер (важно е да си намерите, за да се получи ястието)
  • 1-2 скилидки чесън или чесън на прах по желание
  • кимион по желание
  • пресен копър по желание при поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Картофите обелете и нарежете на кубчета колкото средни по размер хапки. Ако имате време, ги накиснете в тенджера със студена вода и приберете в хладилника за около час. Нови научни теории твърдят, че картофите съдържат алкалоид, който при термична обработка под влияние на температурата образува канцерогенно съединение. Кисненето във вода на обелените и нарязани картофи изтегля алкалоида. После само измивате повторно картофите и вече са една идея по-полезни. Ако не разполагате с време, тази стъпка не е задължителна.

2. Картофените кубчета отцедете от водата и пресипете в голяма тава за печене. Ястието става голямо количество. Залейте с бирата. Отгоре поръсете със сол и по желание черен пипер. А след това рендосайте 2/3 от маслото (80 грама) равномерно върху картофите. Ако маслото е студено, ще се рендоса по-лесно.

3. Пилешките бутчета измийте добре и подсушете с домакинска хартия. Обтрийте със сол и черен пипер, като отлепите кожата и деликатно вкарате и под нея.

4. Останалото масло разтопете в метален съд и добавете в него щедро количество пушен пипер. Можете да пресирате вътре скилидка чесън или да овкусите с чесън на прах. Кимион също се връзва добре. Междувременно си пуснете фурната да загрява на 220 градуса.

5. С домакинска четка обтривайте хубаво всяко бутче с маслената подправка, като отново сложите и под кожата. Подредете бутчетата върху картофите с кожата нагоре, като леко ги натиснете така, че долната им част да се потопи в бирата.

6. Увийте тавата с алуминиево фолио. Най-вероятно ще се наложи да снадите два листа, както се случва при мен. Не е проблем – ако се застъпват фолиата, не излиза пара. Гответе 50 минути.

7. Открехнете фолиото и намажете горната част на бутчетата с остатъка от ароматното масло. Намалете фурната на 180 градуса и гответе още 15-тина минути, докато кълките хванат апетитен загар.

8. Сервирайте поръсено с наситнен пресен копър. Има и доста апетитно сосче, към което можете да поднесете хляб или пък да намачкате разварено-печените картофи на едро в него.

пилешко с пушен пипер

 

 пилешко бутче с гарнитура

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 1:40 часа

Рейтинг и коментари (3)

5 отлична
4
4 мн. добре
2
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта