Регистрация

Бърз миш-маш или пържено ала баба Софка

Бърз миш-маш или пържено ала баба Софка
Лесно   |   Порции 2   |   Видяна: 9711

Селско пърженко със зеленчуци от градината, домашно сиренце и яйчица.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Една рецепта на 100 години, с която са отраснали поколения българи. Докато се връщаше към спомените си, баба ми преглъщаше, и ми разказваше с умиление: “Така го приготвяше мама”.

Разбира се, можеш да приготвиш вкусен миш-маш и в сегашните условия, с продуктите, с които разполагаме, но най-добре се получава, ако отидеш и откъснеш зеленчуците от градина, която сам си направил. После накладеш огън и имаш пръжки от гуде, съхранени в мазнината му. Да не забравяме и селския хляб, с който топиш пърженото. Най-често приготвяното хапване през летните дни, в които градината гъмжи от пресни чушки, лук и домати. Буквално всеки ден, според баба.

Както споменах, не може да се мине и без една дървена лъжица с пръжки от коледното прасе. Те се съхраняват в делва чак до лятото, в каменно мазе под основното. Ястието се приготвя в голям тиган, на огъня, с обилно количество олио, за да можеш да топиш с комата селски хляб.

Необходими продукти:

  • 1 голяма глава кромид лук
  • 1 голяма червена чушка
  • 1 голяма зелена чушка
  • 2-3 стръка пресен лук
  • 1 домат
  • 100 грама сирене
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2-3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Нарязвате всички зеленчуци (без доматите) и ги задушавете в олиото. Когато са готови (омекнали), добавяте към тях 1 ч.л. червен пипер и настъргания домат. Дайте му 2-3 минути, а после добавете към него начупеното сирене и яйцата. След не повече от 2-3 мин. пържено е готово. Прабаба ми го е приготвяла с обилно количество олио, но ние се придържаме към по-здравословното готвене - с малко мазнина.

И така в резюме. Ако използваш добри продукти или домашно сирене, зеленчуци и яйца, ефектът ще е ненадминат, но и ние се справихме с много любов и малко домашно козе сирене.

Миш-машът е вкусен както топъл, така и студен.

Добър апетит!

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 25 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
7
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта