Регистрация

Българска рибена супа със застройка



Българска рибена супа със застройка
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 2514

Народна рибена чорба със запръжка и застройка от кисело мляко.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Българска супа от черноморска риба готви Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев, за да възроди народна рецепта от 1937 година, която радва небцето на нашенеца и днес. За да се спази традицията, се използват най-типичните черноморски риби - скумрия, сафрид, барбун и кефал, като кефалът задължително без глава, за да не вгорчи чорбата. За рецептата можете да използвате всякаква риба по желание, но с тези четири се спазва традицията.

Първо в тенджера се нареждат целите риби и при тях се пускат цели или нарязани на едро лук, моркови, целина и пащърнак. Добавят се цели стръкове магданоз и се посолява. Оставя се да кипне и след 15 минути се вади рибата. Тя се охлажда, а заленчуците врат още малко. Следва рибата да се почисти от костите, а зеленчуците да се пасират в бульона.

Супената запръжка от масло и червен пипер се прави като в тиган се разтапя маслото и щом се сгорещи, се добавя червения пипер. След около 20-30 секунди бъркане постепенно се наливат 2-3 черпака от бульона и запръжката се изсипва в тенджерата, която пък се дърпа от котлона. В купа се разбиват кофичка кисело мляко с две яйца. Темперира се с част от супата и после се налива при постоянно бъркане при останалата част без да се кипва. На финала се връщат парчетата риба и се подправя със сол и пипер на вкус. Можете да сервирате с люто чушле, за да спазите класиката.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта