Регистрация

Бурания с кисело зеле по казанлъшки



Бурания с кисело зеле по казанлъшки
Лесно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 1692

Кале - кисело зеле с ориз по казанлъшки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Зимно постно българско ястие с кисело зеле готви Иван Звездев в канала Кухнята на Звездев. Това е вид бурания, която идва от казанлъшка готварска книга от началото на миналия век. В девическия наръчник по готвене на казанлъшкото училище ястието се нарича кале и се смята, че това са хапвали предците ни по време на коледните пости. Рецептата е лесна, семпла и много вкусна, но си има своите тънкости.

Една кисела зелка се нарязва, като не е нужно да се наситнява. Изсипва се в тенджера и върху нея се поръсва ориз. Налива се вода, която ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да не докосва ориза и ястието не се бърка. Кипва се на силен огън, намалява се на умерен и се захлупва с капак. Оставя се да къкри 15 минути.

През това време се прави запръжка като в олио се пържи лук до позлатяване, а после се добавя червен пипер и се разбърква. Следва да се сипе малко вода и да се остави да покъкри, а когато 15-те минути готвене на ястието изтекат, отново без да се меша, се залива със запръжката. Оставя се да къкри още 10 минути.

Следва да се спре котлона и чак сега може да се размеша. Добавката на джоджен е препоръчителна в този момент, но ако нямате от подправката, не е фатално. Вече размешаното ястие се захлупва отново и се оставя на изгасения котлон за още 5 минути. След това може да се хапва. Точните продукти за тази рецепта са в края на видеото на Звездев по-горе.

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта