Азиатски крилца с меласа и соев сос
Китайски крилца в сладко-кисел сос.
Необходими продукти:
- 1,3-1,5 кг пилешки крилца (без най-долната част)
 - 8 с.л. кетчуп
 - 2 с.л. меласа
 - 50 мл оризов оцет (може и тъмен балсамико)
 - 4 с.л. соев сос
 - 1 с.л. кафява захар
 - 1 глава лук
 - 3 с.л. олио (най-автентично е със сусамово)
 - 1 ч.л. пресен джинджифил
 - 5 скилидки чесън
 - лют пипер на люспи по желание
 - бял сусам за поръска
 - бял ориз за гарнитура по желание
 
Начин на приготвяне:
1. Направете си предварителни заготовки. Наситнете лука и чесъна, рендосайте на ситно ренде джинджифила и си пригответе продуктите на плота, за да са ви под ръка. Ако ще правите бял ориз за гарнтура, пуснете 1 добре измита чаша ориз да се свари в 3 ч.ч. вода с 4 с.л. олио. Включете фурната да загрява на 180 градуса.
2. Сипете 2 с.л. олио в тиган и запечатайте крилцата в него от двете страни за по 45 секунди на силен огън. Готовите крилца подредете в тава и бутнете във фурната за 8-12 минути.
3. През това време добавете още 1 с.л. олио в тигана и запържете в нея наситнените лук, чесън и джинджифил на умерен огън за 2 до 3 минути. Налейте кетчупа и кафявата захар. Щом кипне добавете оцета, после и меласата и бъркайте докато заври.
4. Залейте със соевия сос, подлютете на вкус и вкарайте горещите крилца от фурната в къкрещия сос. Оставете на слаб огън за 5 минути като периодично разбърквате.
5. Разпределете крилцата и соса в порции, добавете бял ориз и поръсете със семена бял сусам. Ако имате листенца кориандър, можете да сложите няколко за украса.



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ