Агнешко печено по марокански
Агнешко на фурна с екзотични аромати.
Необходими продукти:
- 1 средна глава лук, нарязан
- 2 скилидки чесън, нарязан
- 2 ч.л. кимион
- 2 ч.л. смлени семена кориандър
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 червено чили, нарязано
- 1/2 ч.л. настърган пресен джинджифил (или счукан консервиран джинджифил)
- 1/2 ч.л. индийско орехче
- 1 с.л. прясна мента, нарязана
- 2 кг агнешко
- 1 ч.ч. сухо бяло вино
- сол и пипер
- вода
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички необходими продукти (без агнешкото и виното) в блендера.
2. Направете няколко прореза с дълбочина и широчина от по около 1,5 см в месото (включително и от долната страна) и ги напълнете с пастата от подправките.
3. Сложете в тавичка за печене с малко вода и половината вино на дъното и печете във предварително загрята на 200ºС фурна за 30 мин.
4. Намалете огъня на 180ºС и печете още час или до желаната готовност на месото.
5. Когато се изпече, извадете от тавичката и сложете в чиния. Оставете да се охлади за 10 мин. и нарежете.
6. Междувременно добавете останалото вино в тавичката и оставете да заври на котлона. Ако не може да се сгъсти сосът, добавете малко обикновено брашно.
7. Поднесете с печени зеленчуци или със зелена салата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ