Регистрация

Агнешки гювеч със сини сливи

Агнешки гювеч със сини сливи
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 244

Печено агнешко с джинджифил, канела, мед и бяло вино.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Ако нямате голям земен съд за изпичане на ястието, можете да го сложите в тенджера с огнеупорни дръжки и капак. Няма да е така автентично, но пак обещава да е много вкусно.

Необходими продукти:

  • 1 кг агнешко
  • 1 глава червен лук
  • 60 мл олио
  • пръчка канела
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. джинджифил на прах
  • 1 ч.л. куркума
  • щипка шафран (по желание)
  • 50 мл бяло вино
  • 350 мл вода
  • 250 г сушени сини сливи без костилка
  • 3 с.л. мед
  • 1 с.л. семена сусам
  • 100 г белени фъстъци
  • сол и пипер

Начин на приготвяне:

1. Нарежете агнешкото на немалки парчета - примерно всяко парче да бъде порция за човек (по около 250 грама). Обтрийте със сол и пипер и покапете с част от олиото.

2. Сгорещете тиган и запечатайте месото за по 3 минути от страна. Така соковете му ще останат в него. След това го прехвърлете в земен гювеч или тенджера.

3. Сгорещете част от олиото. Запържете в него нарязания на едри полумесеци червен лук. Дръпнете настрана.

4. В малко тиганче изсипете шафрана и затоплете докато отключи аромата си. Налейте виното, махнете от огъня и оставете да постои.

5. В охладения лук налейте водата, добавете сините сливи и кипнете. Налейте меда, прибавете канелата, джинджифила и куркумата и варете до леко сгъстяване. Махнете от огъня и прибавете съдържанието на тигана с шафрана. Добавете сол на вкус и с получения сос залейте агнешкото.

6. Поръсете със сусамовите семена и ядките. Захлупете капака на гювеча или тенджерата и бутнете в студена фурна (ако е гювеч). Пуснете на 170 градуса и оставете да се готви 2:30 часа. След това махнете капака и допечете на същата температура за още 20 минути.

Източник: lozhka.su

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта