Регистрация

Ядливи кестени – вкусна и полезна безглутенова храна

27 Oct 2017   /   nina123   /   Видяна: 5095
Ядливи кестени – вкусна и полезна безглутенова храна

Кои кестени се ядат и какви ползи за тялото носят кестеновите храни.

Есента е сезонът на кестените – онези тъмнокафяви ядки, които се превръщат в любима играчка на децата по паркове и градинки, а в по-плоския си варинат се купуват от домакините, за да се превърнат във вкусно пюре или гимнастика за устата, заместваща слънчогледовите семки. Варените и печени кестени са любима занимавка пред телевизора, а фактът, че се връзват с биричка и вино ги прави предпочитани и от силния пол.

Кестенът е позната храна още от Древността. Овъглени кестени са били открити в селища от каменната и бронзовата епоха. Хората са си ги печали на жар или въглища, точно както правим и ние днес – няколко хиляди години по-късно. Отглеждането на кестени за храна, предимно на армията, станало традиция по териториите на Древна Гърция и Мала Азия. Маски за разхрасяване и ядливи пюрета от кестени се правели в Древен Египет, където суровината била доставяна с кораби. В I-и век вече славата на ядката започнала да се разпростира в Европа, тръгвайки от Източна, минавайки през Централна и през V-VII век вече достигнала до северните народи в Европа и Азия.

как изглежда ядливият кестенКои кестени са ядливи? Най-вероятно сте чували, че парковите кестени не са годни за консумация. Едва ли сте пропуснали да отчетете и разликата между странично сплеснатото тяло на ядливия кестен и тумбестата осанка на парковия. Тези, които растат по градинките се казват „диви кестени“ или още „конски кестени“ и са негодни за ядене. ЕДИНСТВЕНИЯТ ЯДЛИВ ВИД КЕСТЕНИ Е CASTANEA SATIVA, който добре познаваме от плод-зеленчука.

как изглежда конският кестенДивите кестени не са отровни. Това е мит, с който се плашат децата, за да не се опитват да ядат всеки намерен кестен в парка. Истината е, че всички сортове кестени имат сходен, граничещ с еднакъв състав. Целия проблем е, че ядката на повечето (без гореспоменатия един вид) е силно горчива и практически не може да бъде изядена. Който и кестен да сварите или изпечете – няма да има проблем за тялото. Но някои от тях са така силно стипчиви, че може да не успеете да отворите уста, за да ги извадите.

Суровите кестени са токсични. Ако вече сте решили да опитате официално неядлив кестен, няма да ви спираме. Не праввете обаче грешката да хапвате сурови кестени, защото тук можете да си причините много по-сериозни проблеми от разваляне на вкуса. Непреминалият термична обработка кестен съдържа танинова киселина – вещество, което може да натрови кръвта и да предизвика стомашни болки и проблеми.

печени кестени на плочаКак се готвят кестени. Въпреки мащабността на модерната кулинария, кестените не са суровина за богат асортимент от ястия. Двата вида термична обработка, които когат да преминат, са печене и варене. Пекат се на плоча, въглени, фурна, пещ, барбекю, като е добре да се отреже предварително връхчето им. После се хапват като мезе или се почистват, за да се вземе сърцевината за други ястия. Варенето се прави в подсолена вода за около 30 минути на умерен огън. Почистването на кестените е трудоемко. След това сърцевината се смесва със сметана, масло и подправки, за да се превърне в сос за меса и зеленчуци или в пюре от кестени. Американската традиция изисква на трапезата за Деня на благодарността да се сготви пълнена пуйка с кестени.

Как се прави брашно от кестени. Това е вид алтернативно брашно, подходящо за хора с алергия към глутен. Продава се в готов вариант в хранителната верига, като там е добито чрез изсушаване на ядката. Можете да го направите у дома си, като измиете и цепнете леко с нож кестените, после ги пуснете да се пекат за няколко часа в слабо загрята фурна на 70-100 градуса. След това идва трудоемкото белене, а после ви остава само да пуснете ядките в блендера и да смелите на брашно. От него се правят сладкиши и хлябове без глутен. То е полезно и нискокалорично.

Полезни ли са кестените? Определно това е една страхотна храна за сила, здраве и енергия. Кестените съдържат редица витамини, минерали и фитонутриенти. Количествата витамин С в тях са близки до тези на лимона. Затова ядката се препоръчва за вдигане на имунитета. В тях има още манган, мед, калций, желязо и фосфор в оптимални дози. Те се грижат за здравината на костите и ставите, кожата, косата и ноктите. Действат благоприятно на нервната и сърдечно съдовата система и активизират мозъчната дейност. Съдържащият се в тях лецитин благоприятства работата на сърцето и мозъка, успокоява и благоприятства храносмилането. Кестените дават на тялото освен голямо количество витамин С, още витамините А, В1, В2, В6, В12, D и РР.

Кестени и диета. За разлика от повечето семена и ядки, които са доста богати на мазнини, в кестените има само 2% растителни мазнини. За сметка на това в ядката се съдържа уникален по рода си притеин, подобен на онзи в яйцата – разгражда се лесно от тялото, усвоява се напълно и се изразходва изцяло под формата на сила и енергия. Затова кестените са идеална храна за хора с висока физическа активност и отслабващи чрез спорт. Лутеинът в кестените ускорява метаболизма и подстрекава горенето на мазнини.

В 100 г кестени има 130 калории, от които приблизително 2 г мазнини, 28 грама въглехидрати и 2 г белтъчини. Всичко в тази ядка дарява здраве и сила, а щадящите начини на термична обработка, чрез които се готви, допринасят допълнително за нейното пълно нареждане на рафта със здравословна и полезна храна.

Какви кестени да си купя? Запомнете – кестенът не е плод и не трябва да бъде мек и узрял. Търсете ядливи кестени с голяма твърдост, гладка и сочна кора, по която няма дупки и наранявания. Горната покривка трябва да е лъскава и несъсухрена – тогава е свеж. Когато вдигнете шепа кестени трябва да тежат и да придават усещане за влага при допир. Това означава, че са обрани скоро.

Как се съхраняват кестени? Ядката трябва да се подсуши. Ако сте си купили кестени, но нямате намерение да ги готвите веднага, изсипете ги върху хавлиена кърпа и подсушете. След това приберете в панер с дупки в хладилника, за да не се овлажнят и гранясат. 6 градуса е оптималната температура за съхранение, като така кестените ще издържат между 5 и 10 дни, защото никой не може да гарантира колко време са чакали в магазина да ги купите. Не замразявайте сурови кестени. По-добре ги сгответе и по желание обелете и чак тогава приберете във фризера като провизия.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Народни поверия с конски кестени

Кестени за здраве, добър сън, самоувереност и късмет се скатават в дома, под възглавницата и в джобчето.   виж още »

Вкусни идеи за готвене на кестени и здраве

Как се готвят кестените и кои рецепти с кестени са полезни?   виж още »

Листа от кестени в народната медицина

Отвара от листа на кестени и запарка от кестенова шума подобряват еластичността на вените и борят хемороидите.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта