Регистрация

Народни поверия с конски кестени

20 Oct 2022   /   nina123   /   Видяна: 1473
Народни поверия с конски кестени

Кестени за здраве, добър сън, самоувереност и късмет се скатават в дома, под възглавницата и в джобчето.

 

Златна есен е и кестените отново се закачат с посетителите на паркове и градинки, политайки застрашително към главите на разхождащите се от голяма височина. И докато за едни своеобразните кафяви гранати са опасност, други обожават да си играят с тях, да замерят закачливо другарчета или да си ги събират, вярвайки, че кестените имат магическа сила. Ако сте от онези, които не подминават конските кестени безпристрастно или пък детето вече е сервирало пълна торбичка  с тях у дома, ето какво гласят някои народни поверия.

Рецепта за кекс от кестени, където кестените заменят брашното

Кестени за здрав сън. Мнозина вярват, че няколко кестена под възглавницата подобряват качеството на съня. Ако се притеснявате, че ще попаднете на ядлив кестен, вместо на конския вариант, знайте, че извън плантациите хранителните кестени се срещат много рядко. Нито листата на дървото, нито обвивката на плода визуално имат общо с познатите паркови разновидности. Така че събирайте смело от парка, а после пъхнете за 1-2 нощи в калъфката на възглавницата или под чаршафа при главата. Щом се появи леко съсухряне, изхвърлете. Вярва се, че кестенът отдава енергията си докато е свеж, но я изпива от околната среда когато изсъхне. Ако сте доволни от резултата, сменяйте през няколко дни докато падат свежи кестени в парка.

Есенна рецепта за свинско с кестени и тиква

Кестени за здраве. Поверие разказва, че вавилонските лечители карали болните три нощи да спят под кестеново дърво и чак след това се заемали с лечението. В миналото в България до леглото на болния се редели кестени, за да извлекат болестта. Смятало се е, че колкото по-болен е човекът, толкова по-бързо изсъхват кестените. Изхвърляли се и се подменяли с нови. А когато спирали да вехнат така бързо, идвало изцелението.

Рецепта за торта от кестени със синьо сирене и круши

Прехвърляне на кестени за самоувереност. Този ритуал все още се изпълнява, но идва от старите традиции. Когато на есен децата тръгвали на училище, те се притеснявали дали ще се справят. По път към школото родителите им давали няколко кестена и им заръчвали да ги прехвърлят от едната в другата си ръка. Счита се по този начин човек придобива самочувствие и преборва липсата си на увереност. И днес можете да видите в парка как хората си взимат кестен, потъркват го няколко пъти в едната си ръка, след това взимат в другата и извършват това действие по време на разходка. Наподобява на китайските топки за успокояване и просперитет.

Рецепта за пастет от пилешки дробчета с кестени

Кестен в джоба е на пари и късмет. Тук сляпата вяра в народните предания кара хората да сложат по няколко кестена в джоба на връхната си дреха докато минават покрай нападалите есенни плодове. Ясно е, че няма доказателство, че на мястото на кестените ще се появят монети или банкноти, но ритуалът още се спазва в България. Пък и кестените създават усещане за пълнеж на джоба – това пак си е хубава емоция, особено в дните преди месечната заплата да пристигне.

Рецепта за пълнен заек с кестени

Кестените улавят лошата енергия в дома. Този мит е добра причина да си направите есенна украса вкъщи. По традиция кафявите топчета се слагат в ъглите на дома и извличат негативните емоции. Вкъщи това редене е традиция, а опитът показва, че кестените в близост до рутер и монитори на телевизори и компютри увяхват най-бързо. Заслужава си човек да се замисли дали пък не отървават тялото от някои вредни лъчения на съвременния начин на живот.

Рецептата на Ути Бъчваров за паста с кестени и гъби

Ако сте чували от бабите си други митове и легенди с кестени или пък сте останали доволни от спазването на някои от горните ритуали, споделете опита си на нашата фейсбук страница, за да запазим традицията на Българските предания и есенния дух.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Вкусни идеи за готвене на кестени и здраве

Как се готвят кестените и кои рецепти с кестени са полезни?   виж още »

Листа от кестени в народната медицина

Отвара от листа на кестени и запарка от кестенова шума подобряват еластичността на вените и борят хемороидите.   виж още »

Ядливи кестени – вкусна и полезна безглутенова храна

Кои кестени се ядат и какви ползи за тялото носят кестеновите храни. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта