Регистрация

Пътят на шоколада до сърцата на хората

07 Jul 2022   /   nina123   /   Видяна: 1822
Пътят на шоколада до сърцата на хората

Откъде произхожда шоколадът, какви са първите шоколади и кога хората откриват качествата на какаото?

 

7-ми юли е обявен за Ден на шоколада, защото се смята, че на тази дата през далечната 1550-а година какаото акостира на европейска земя като част от продуктите, доплавали с корабите на великите географски откриватели. Макар и празникът да не е много популярен, дава още един повод за похапване на любимото сладко лакомство. А повече любопитни факти за шоколада, ще разкажем сега.

Домашна рецепта за какаов кекс с шоколадови късчета

Шоколадът е най-консумирания сладкиш в световен мащаб. Макар че допреди 500 години и бил известен само в Южна Америка, вкусовите му качества днес го превръщат в предпочитан десерт навред по света. Сама по себе си какаовата маса, от която се прави, е силно горчива, но добавката на масла, млечни продукти и захар или алтернативни подсладители превръщат иначе неприятната суровина в неустоим сладкиш.

Домашна пищна празнична торта с много шоколад

Белият шоколад не е точно шоколад. В него не се съдържа какаова маса, а само какаово масло. Той се счита за по-вреден от кафявия и черния вариант и дори в множество съвременни кулинарни учебници се подчертава, че белият вид НЕ е шоколад. В истинските какаови готварски произведения тъмнината на цвета се определя от добавката на млечен продукт. Какаото е тъмно кафяво до черно, а колкото повече мляко и масла се влагат в него, толкова повече изсветлява. Затова истинският шоколад е черен.

Лесна торта от желиран шоколад

Шоколадът е наследник на какаото за пиене. И докато европейското население не е подозирало за съществуването на какаови зърна, то в Южна Америка още от древността се е приготвяла напитка, наподобяваща топъл шоколад. В кипяща вода са се прибавяли смлени или натрошени на ситно какаови зърна. Крайният ефект е бил много горчиво и силно тонизиращо питие. Повечето хора не са можели да го консумират неподсладено, затова се е използвало като отвара за племенни ритуали. Чак през XVI век европейците се сещат да добавят подсладител, а по-късно – мазнини и мляко, за да може напитката да се стегне и да се превърне в познатите ни днес блокчета шоколад.

Рецепта за лава кейк - истинското шоколадово изкушение

Шоколадът има няколко официални празника. Освен 7-ми юли, любимото какаово изкушение е главен герой в още няколко дни от годината. На 28-и юли честваме Ден на млечния шоколад. На 7-ми ноември е Денят на горчивия шоколад с бадеми, а на 13 септември – на шоколада за пиене.

Млечен крем с шоколад и ванилия

Какаовото дърво научно се нарича Theobroma cacao, което в превод е „храна на боговете“. Напитката, приготвяна от ацтеките с какао и вода се казвала xocoat, откъдето идва и името на шоколада. Императорът на ацтеките Монтезума II изпивал по 50 чаши топъл шоколад на ден, а отговорниците, които му ги доставяли, били застрашени със смърт, ако нямали суровина за направата на питието.

Овесени бонбони с фъстъчено масло и шоколадови капки

Какаото е използвано вместо пари. Първоначално южноамериканците търгуващи със Северна Америка заплащали стоките си с какаови зърна. При военната революция в САЩ, изпратените на фронта получавали какао вместо парична заплата. Древните маи пък плащали на боговете за чутите молитви с какаови зърна.

Гореща напитка с кафе, шоколад и канела

Рекорди с шоколад. Най-голямото парче шоколад в Книгата за Рекордите на Гинес тежи зашеметителните 5 800 кг. Най-скъпият шоколад в света е продаден за 687 долара парченцето. Цената му идвала от това, че е присъствал на Антарктида като част от американска арктична мисия. На летището в Брюксел пък се продава най-много шоколад – над 800 тона годишно. А денят, когато се консумира и продава най-много шоколад е Свети Валентин.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Щом езикът не усеща вкуса на шоколада, то и тялото не го желае

Ако се потиснат рецепторите за сладост на езика, сигналите до мозъка, че се хапва сладкиш са заблудени, а оттам и желанието да се ядат десерти намаляв виж още »

Какао против хронична умора

Черният шоколад ни прави бодри, жизнени и уравновесени. виж още »

Шоколадът удължава живота и не пречи да отслабнем

Не отказвайте изцяло шоколада по време на диета, съветват изследователи. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта