Регистрация

Чашите с картинки са опасни за здравето

20 Nov 2017   /   nina123   /   Видяна: 2163
Чашите с картинки са опасни за здравето

Рисунките по съдовете могат да съдържат олово и кадмий.

Рисунките върху чаши, чинии и супени купички са древен и модерен начин за украса на посуда. В семейството често всеки си има своя чаша с любимия филмов герой, музикална звезда или слоган, който действа позитивно на мисълта. Съвременната техника за декорация на сервизи позволява да се изрисува и принтира дори семейна снимка. Позабравените методи за украса пък се славят с изящни миниатюри и орнаментики, посребрени и позлатени кантове и флорални мотиви. Всички те обаче крият риск за здравето, пише dir.bg, позовавайки се на британско проучване, проведено в университета в Плимът (Плимут).

В проучването влезли 72 нови и стари чаши за вода и безалкохолни напитки, бира, кафе, вино, които имали орнаментика или украса. 70% от изследваната посуда дала положителни проби за завишени нива на олово и кадмий, като не била открита връзка между десетилетието на производство на чашите и нивата на вредни микроелементи в тях. Учените заключили, че голяма част от украсените съдове за хранене са опасни за човешкото здраве.

Оловото е в позлатата и рисунките. След установяването на вредните частици, които съдържат съдовете, учените се насочили да посочат местата откъдето идват те. Оказало се, че почти всички цветове на водоустойчивите бои за чаши и чинии съдържат олово в завишени дози. При миене и продължителен престой на храни и напитки, особено с по-висока от стайната температура, красивите рисунки или орнаменти от съда отделят олово и то се поглъща при ядене и пиене. Най-високи нива на елемент били открити в позлатените нишки на посудата. За съжаление с времето и амортизацията именно те се отлепят и биват погълнати директно.

В оцветените съдове се съдържа кадмий. В повечето бои, отделящи олово, се оказало, че има и кадмий. Най-високите нива на елемента обаче били регистрирани в оцветените порцеланови съдове. Самата боя го отделя в храните и напитките. Оказало се, че цвета на посудата също има значение – от всички оцветени чашки и чинийки най-много кадмий има в онези с червен цвят или бордо, предупреждават учените и съветват загрижените за здравето си хора въобще да не купуват пусуда в тези цветове.

С какво могат да наверят оловото и кадмият в съдовете? Независимо дали са нови или стари, украсените чаши, чинийки и панички е много вероятно да отделят в храната и напитките двата вредни елемента. Оловото е опасно за малките деца и тинейджътите, защото спира растежа и възпрепятства мозъчното развитие в по-крехка възраст, обяснява dir.bg. Премът на кадмий води до омекване на костите, разпад на мускулната тъкан и хронични бъбречни заболявания. И двата елемента провокират развитието на ракови клетки. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Магическа чаша ни кара да пием повече вода

Специалната чаша The Right Cup прилъгва мозъка с въздействащи цветове и плодови аромати. виж още »

Нова чаша за вино – хит сред дамите

Атрактивната винена чаша запазва червилото при пиене, не цапа зъбите и замества цигарата. виж още »

Видове пластмаса и как да разпознаем коя опаковка е вредна за здравето

Маркерите върху пластмасовите опаковки показват вида плстмаса и чрез тях лесно можем да се ориентираме кои опаковки и продукти са за препоръчителна ед виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта