Регистрация

Разбивачи на митове в кухнята

31 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 18082
Разбивачи на митове в кухнята

Суровите домати никога не се заливат с оцет, риба с млечни продукти е невъзможна комбинация, а десертът никога не се яде преди основното са остарели забрани, които нямат място в разбиранията на съвременната домакиня.

Всяка жена още като малко момиче проявява интерес към действията на майка си над печката и често задава въпроси кое на колко градуса се пече, какви са най-подходящите подправки за дадено сладко или солено ястие, кои продукти се комбинират най-успешно в направата на съвършената манджа и кои в никакъв случай не бива да попадат в една и съща тенджера или тиган. И още от ранна детска възраст у бъдещия готвач се изгражда табу за определени действия и комбинации, които кулинарната литература понякога затвърждава, а други пъти опровергава.

Ние от kulinarno.bg компилирахме за вас някои от забранените действия в кухнята, които няма никакъв смисъл да спазвате, защото освен да спрат готварския ви порив, да попречат на собственото ви творчество и да ви поставят в дилема между правилното решение и кухненските догми, няма да направят нищо добро. Ето с какво не е нужно да се съобразявате над печката само и само защото сте го прочели, чули сте го от професионалист или баба и мама винаги са правели така:

Никога не се комбинира суров домат с оцет. Това твърдение е ръководно за редица домакини и днес, като се обяснява с факта, че оцетът спихва домата и го прави мек и неприятен за ядене. Дори и да е така, съществува гръцко лятно мезе, в което червеният плод – зеленчук се реже на големи парчета и се залива с дресинг от оцет, зехтин, маслинова паста, чесън и магданоз. Ако опитате този приятел на летните твърди напитки, ще се убедите, че всички които задължително не слагат оцет върху доматите си, за загубили много. Освен това в българската северозападна кухня салатата от домати и краставици се прави със заливка от запържено олио с малко оцет. Вкусът е неповторим.

Рибата, комбинирана с млечни продукти ще ви докара сериозни стомашни проблеми. Да, вярно е, че комбинацията на морски или речни дарове със сирена според теорията на разделното хранене е доста неприемлива, но е също толкова вредна, колкото и да комбинирате риба с хляб или с плод. Френската и италианската кухня имат стотици рецепти за морски дарове със сметана, сирена и млечни сосове, които си заслужава да опитате и ще ви убедят, че нищо лошо няма да се случи с перисталтиката ви.

Печеният ориз на фурна никога не се разбърква. Незнайно защо тази необяснима забрана е улегнала в разбирането на множество готвачи днес. Ако правите ориза с царевица, грах или зеленчуци, то няма смисъл да ги слагате да се пекат заедно още от самото начало, защото или свежестта на добавките ще избяга, или зърната ще останат недоготвени. И в двата случая ястието няма да е с перфектните си вкусови качества. Така че смесете зеленчуците с ориза 15 мин. преди да е готов, добавете малко мазнина и вода, заравнете го с шпатула и го оставете да се пече. Гарантирано ще излезе от фурната с перфектен вид и вкус, въпреки че сте нарушили „златно правило“.

Манджата с месо и плодове действа разхлабително. Това твърдение се обяснява почти като табуто с рибата и млечните продукти. Разделното хранене не позволява да комбинирате основно ястие с плодове, защото плодовете са трудно разградими, но бързо стартират процеси на гниене в стомаха, а това може да предизвика дискомфорт. Замислете се обаче колко е вкусно свинско с тиква, пилешко с авокадо, патешко със сини сливи, телешко с кайсиев сос. И това са все рецепти, които се определят като шедьоври в съвременната кулинария.

Десертът никога не се яде преди основното. Ами – тук няма никакво значение кое след кое ястие ще погълнете, защото в малкия интервал между двете, всичко ще се смеси в стомаха ви. В редица азиатски страни сладкишите се сервират преди месата и гарнитурите, а в Европа навлиза все повече и повече тенденцията да се правят сладки предястия. Така че ако сте решили да натоварвате храносмилането си със стабилна манджа и десерт на едно ядене, можете да започнете от по-сладкото за вас блюдо.

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Съвети за избор на цветовете за кухнята

Какъв цвят мебели за кухня да избера и как да ги съчетая с цвета на стените и декорацията на стаята?   виж още »

Цвета на стаята влияе на храненето

В бяла стая се храним бързо и праволинейно, а в лилава - се наслаждаваме и разговаряме. виж още »

Жаби, сьомга и орехи ядяли хората около Стоунхендж

Доказаха, че британците, които най-много се присмиват на италианците за жабешките бутчета, са ги имали за деликатес още преди 8 хил. години. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта