Регистрация

Топла бира – лек за гърло и нерви

11 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 8593
Топла бира – лек за гърло и нерви

В сезона на топлите напитки пивото отново е на мода като цяр против невроза, безсъние и гърлобол.

Бирата е полезна – факт, който ние от kulinarno.bg многократно повтаряме – особено през лятото, когато пивото е на мода заради свежестта от прохладата, която носи и нискоалкохолния градус, позволяващ консумацията му дори през обедната почивка. (Още информация за здравословното влияние на бирата – вижте ТУК.) През зимата обаче модата на бирата и особено светлите нейни представители, които се консумират по-силно охладени, си отива, отстъпвайки място на тъмната „Фанта-хмел“ и редица сгряващи напитки.

Но и в разгара на виелици, снегове и преспи кехлибарената течност не бива да бъде забравяна, защото учени доказаха, че освен напитка за настроение и свежест, тя може да бъде и лекарство. За да се използват здравословните й функции обаче, за съжаление светлата бира трябва да бъде топла. В противен случай губите едно полезно природно лекарство, добър заместител на произведените в лаборатории сиропи срещу гърлобол или успокоителни и антидепресанти, та дори и сънотворни.

В края на изминалата седмица немски учен и алтернативен медик на име Йозеф Хекен изпрати писмо до лекарската общност, в което разказва за проведено от него и екип помощници проучване. В хода на изследването Хекен установява, че бирата с малко по-висока температура от стайната (т.е. като лекарство трябва да се консумира затоплена до около 25 градуса) е силно успокоително, което може да облекчи редица нервни отклонения. Според ученият са нужни само 500 мл пиво на ден, за да може човек за по-малко от седмица да се спаси от нервен срив в следствие на преживян стрес или депресия. Той я препоръчва горещо на хора, които преживяват любовни терзания, загубили са работата или близък човек. Също така я сочи и като здравословно сънотворно, което може да замести хапчета, към които се развива пристрастяване. Според него подгрятото пиво ще се справи добре и с хроничното безсъние. Все още обаче от лекарската общност не са потвърдили съгласие бирата да се признае като лечебен медикамент.

В българската народна медицина пък от край време охладеното пиво, което преди това е кипнало, се дава на деца и подрастващи при гърлобол. Редица баби са склонни да потвърдят, че не веднъж и два пъти са спасявали зачервеното гърло на внучетата си, а дори и те са лекувани като по три пъти на ден са пили по 100 милилитра топъл сироп от прекипяла бира. Освен това с него може да се прави и гаргара при налепи и гнойни възпаления на гълтателните пътища. 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашно направени бонбони за болно гърло

Домашни бонбони за успокояване на детското гърло, които имат страхотен вкус и могат да се взимат и от възрастни.   виж още »

Проверете познанията си за бирата!

Тест колко знаете за бирата и запознати ли сте с най-важните факти за пивото. виж още »

Храните, които ни пречат да оздравеем

Сладкишите отслабват имунната система, а цитрусовите напитки дразнят гърлото. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта