Регистрация

Храни, които се грижат за устната хигиена

09 Mar 2020   /   nina123   /   Видяна: 1677
Храни, които се грижат за устната хигиена

Морковите и белтъка почистват зъбите, ракията ги дезинфекцира, а зеленият чай спира вредните въздействия на въглехидратите.

 

Устната хигиена не е за пренебрегване, но е трудно да се мият зъбите след всяко хранене особено на работното място или след вечеря на ресторант. Пък и не е препоръчително да се прави веднага след консумация на храна, защото въглехидратите в продуктите размекват зъба и го правят твърде уязвим на абразията от почистващите го препарати. Затова в някои случаи е най-добре да се използва храна за устна хигиена. Това е възможно – ето как:

 

Морковите почистват зъбите идеално. Това важи с пълна сила за средичката на белия хляб, белтъка на свареното яйце или резен ябълка. Морковите и ябълките са лепкави и твърди. При сдъвкване образуват фина абразия, която изжулва натрупаните плаки. Освен това по тях полепва храна, задържана в зъбите и около тях. В хранителното прилепване са добри яйченият белтък и хлебната среда. Докато ги дъвчете, те извличат замърсяванията, заседнали между зъбите. Ето как почистват устата.

 

Алкохолът дезинфекцира устната кухина. След хранене в устата остават множество бактерии, а някои от тях бързо се заемат да разрушават зъбите. Изжабурете се с глътка водка или ракия. Не звучи особено нежно, но тази естествена вода за уста ще унищожи всички злосторници около зъбите, ще почисти добре венците и ще дезинфекцира цялото пространство. Твърдият безцветен алкохол е най-добрия вариант, защото червените вина причиняват неприятно оцветяване и иначе чистите ви зъби може пък да потъмнеят.

 

Зеленият чай е идеална алтернатива на водата за уста. Да – причинява оцветявания, но пък успява да почисти почти всичко от устната кухина. Първо се захваща с премахването на микроорганизмите, които причиняват развалянето на зъбите, проблемите с венците и дори неприятните афти. След това подхваща плаката, като я разгражда и отървава зъбите от стари натрупвания. А за финал създава невидим филтър, който пречи на задържането на нови микроорганизми. Освежава и дъха. Ако се изжабурите дори и само с вода 40 минути след пиенето на зелен чай за завършек на храненето, ще успеете да премахнете оцветяващия му ефект. Затова е добре да се заредите със зелен чай на работното място или да си поръчате един преди да станете от масата в заведението.

 

Дъвка за почистване на зъбите след хранене. Това си е най-старата и изпитана рецепта за устна хигиена в полеви условия. Търсете дъвки без захар, изберете си с абразивни частици и не ги дъвчете повече от 10 минути. Вижте още за плюсовете и минусите на този трик в нашата дискусия – За или против дъвката.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Три факта за лигите в устата

Слюнката, която се отделя в устната кухина, позволява да усетим вкуса на храната и подпомага разграждането й. виж още »

Вредно ли е да се дъвче дъвка

Ползите и вредите от дъвченето на дъвка се изравняват в мляскаща симбиоза. виж още »

Оралната любов и пуканките – бич за зъбите

Ако държите на бялата здрава усмивка, забравете комбинациите от пуканки и бира и червено вино със секс. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта