Регистрация

Храни, които повишават риска от тромбози

03 Nov 2021   /   nina123   /   Видяна: 1354
Храни, които повишават риска от тромбози

Хранителни продукти, повишаващи риска от тромбоза са онези, които съдържат големи количества витамин К.

 

Противодействието срещу световната пандемия от covid-19 достигна своя връх с издаването и утвърждаването на ваксини срещу коронавирус. Медици обаче отчетоха, че преболедуването, както и имунизирането в много редки случаи са склонни да предизвикат тромбози, а някои от тях дори завършиха с ампутация и летален край. Ето защо и изследванията върху появата на тромбози и откъсването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове стана обект на допълнителни изследвания. Оказва се, че неадекватното меню и начин на хранене също може да предизвика тези състояния, както и да подсили страничния ефект на ваксината и болестта. Руски учени, цитирани от BGNES, обясниха от какво да се пази човек, склонен към прекомерно кръвосъсирване.

Кой витамин води до кръвосъсирвания? В народната медицина отдавна се знае, че при разредена кръв се хапват продукти, богати на витамин К. Витамин К отговаря за кръвоносните съдове и сърдечно-съдовата система, но нуждите от него на всеки организъм са различни спрямо силата на тялото, сърцето, кръвта и индивидуалния начин на живот и здравето на човека. Ето защо някои хора трябва да приемат витамина, докато други е добре да преценяват стриктно поетите количества и да го ограничават, когато ги застрашава.

Кои храни съдържат витамин К? Имунологът Андрей Продеус обяснява, че витамин К се набавя предимно от естествени източници и рядко се налага да бъде приеман медикаментозно. Хората с дефицит трябва да хапват по 50 грама магданоз дневно – количество достатъчно да даде 10 пъти необходимата доза от витамин К. Елементът се съдържа в големи дози още в листата пресен спанак (в 50 г има 3 пъти повече от необходимия витамин К за деня) и пресния босилек (в 50 г се съдържат 2 дневни дози). В драстично по-малко количество попада в тялото от хапването на лилави плодове – боровинки, касис, грозде. От тях трябва обаче да си хапнете 250-300 грама, за да си гарантирате една дневна доза на витамин К.

За какво е полезен витамин К? Витамин К се грижи за кръвоносните съдове като помага за стягането им. Редовно приеман в детството и младите години, той гарантира по-трудно образуване на разширени вени, грижи се за здравината на сърдечния мускул и дори за красотата на лицето като превенция от спукани капиляри, образуване на капилярни звезди и подкожно посиняване на кръвоносните съдове. С добавка на шепа магданоз към сандвича или салатата човек може да си гарантира по-рядко посещение при лекаря заради проблеми с кръвта и сърцето. Също така ще спести много пари от ходене на козметик или дерматолог за премахване и поддръжка на подкожните кръвоносни съдове. Но има и състояния, в които приемът е рискован.

Кога витамин К е опасен? При някои хора кръвта се движи бавно, а високият холестерол е отделна предпоставка за запушване на кръвоносните съдове и образуването на тромби. Именно тези групи трябва да внимават с магданозените кюфтенца, предупреждават експертите. Ако приемате витамин Е с цел кръворазширяване или пък просто за телесна поддръжка, е добре да знаете, че едновременният прием на витамин К може да предизвика дори вътрешни кръвоизливи. Медикаментите за превенция от коронавируси, както и прекарването на болестта действат и без друго кръвосъсирващо. Ето защо колкото и да са полезни магданозът, спанакът, боровинките, босилекът и гроздето, е добре да ги ограничите от менюто докато минат няколко месеца от поставянето на ваксината или падането на карантината, съветва Продеус.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Водка и ракия НЕ борят коронавируси

Твърдият алкохол НЕ може да бъде използван като дизенфектант срещу коронавирус.   виж още »

Чай от магданоз – доказан лек за бъбреци, храносмилателна и полова система

Чаят от магданоз облекчава предменструалните болки, подобрява бъбречната дейност и храносмилането. виж още »

Магданозът гарантира качествения секс

Зелената подправка прави дамите неустоими, а мъжете – неудържими. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта