Регистрация

На колко време трябва да се сменя гъбата за миене на чинии?

15 Aug 2017   /   nina123   /   Видяна: 2979
На колко време трябва да се сменя гъбата за миене на чинии?

Гъбите с които мием посудата и затриваме масата и плотовете са развъдници на микроби, които после попадат в храната.

Колко често си сменяте гъбата за миене на чинии? А онази, с която забърсвате масата след хранене? Оказва се, че само 9% от хората, които ползват кухненски гъби и парцали, ги подменят с правилната честота така, че вместо да цапат чинийте и покривката си, наистина да почистват. Немски изследователи доказаха, че след седем дни употреба парцалчетата се превръщат в огромни развъдници на милиони бактерии и вируси, които при бърсане се разпространяват върху чинии, прибори, плотове и покривки. А оттам влизат и в храната ни.

Тиф, холера и хранително отравяне ни чакат, ако не подменим своевременно гъбата, алармира БГНЕС. Влажната среда и контактът с хранителни остатъци спомагат развъждането на множество микроорганизми, сред които Moraxella osloensis и Gammaproteobacteria. Те не могат да бъдат почистени с измиване под течаща вода, дори и при добавяне на препарат. Затова с всяко следващо миене на посуда, просто се втриват в нея, а там после влиза храната ни.

Как да запазим кухненската гъба чиста за по-дълго време? За съжаление това не може да бъде направено. Експертите съветват да не пестим от здраве, а да подменяме гъбите си на всяка седемдневка. Самата попиваща текстура е трудна за почистване, но за сметка на това лесно задържа микроби в порестата си сърцевина и създава идеални условия за създаване на техните колонии. Ако посегнем към тежката химия за избиване на микроорганизми и потопим парцалчето в нея, тя отново има шанс да попадне в храната ни, а това също може да доведе до стомашни неразположения.

Как се предават микробите чрез кухненските гъби? Това е порочен кръг, от който няма отърваване, след като невидимите с просто око същества се завъдят веднъж. С тази гъба се забърсва покривката и плота. Животинките попадат върху тях. После отгоре поставяме измитите прибори и често филията с хляб и салфетката, с която бършем устата си. Ето как те директно попадат в нас, готови да нанесат поражения върху организма.

В другия случай просто търкаме с препарат чиния или лъжица, която след отмиване влиза в категория „чисти“. После я поставяме на цедилката. Така микроорганизмите едновременно остават върху посудата и върху мястото, където я сушим. А там продължават да се размножават.

Предпазват ли от микроби препаратите за миене на чинии? За огромна изненада, те са създадени с цел да разграждат мазнините, но НЕ са антибактериални. Единственото, което правят по отношение на малките гадинки, е да създадат по-плъзгава повърхност чрез пенливото си овлажняване, а след това водата просто да ги отмие от нея. Но в този случай те обикновено попадат в мивката, която мием с гъбата и един вид – си ги събираме обратно.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как да почистваме зимните пресни плодове и зеленчуци?

Трикове за намаляване на нитратите и пестицидите в плодовете и зеленчуците, които купуваме извън сезон.   виж още »

Бързо миене на чинии и чаши на ръка

Трикове за миене на посуда след пищна вечеря или домашно събиране.   виж още »

Употреба на водата от варене на картофи

Вместо да се изхвърля картофеният бульон може да се използва като лекарство, серум за редуциране на мазнините в тялото и препарат за почистване. &nbs виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта