Регистрация

Питието преди плуване може да е опасно

03 Aug 2021   /   nina123   /   Видяна: 1377
Питието преди плуване може да е опасно

Не плувайте след консумация на храна и напитки!

 

Лятото радва с топли дни и почивки на открито. Хората се отдават на печене на слънце и плуване в компанията на приятели, семейство, напитки и храна, ала съдържанието на стомаха може да бъде пагубно, ако не е добре съобразено. Не бива да се влиза във водата след употреба на алкохол и прекалено студени питиета, включително вода, предупреждава наркологът Евгений Бруне, цитиран от РИА НОВОСТИ. Колкото и безобиден да изглежда скокът в море или басейн след чаша бира, лимонада с лед или коктейл, може да се окаже фатален, особено за непривикнал организъм или хора със сърдечни проблеми.

Студената реакция води до спазми на кръвоносните съдове. Високите температури на които тялото свиква през лятото са контрастиращи на разхлаждащата вода, в която се плува. Рязката промяна на температурата на тялото, пребивавало допреди минути на слънце, а сега потопено във вода, предизвиква т.нар. „студена реакция“ – силно и внезапно свиване на вени и артерии. В този момент кръвта буквално спира да се движи, а явлението застрашава сърцето и създава риск от пръсване. Възможно е също заради силното стеснение на кръвоносните съдове да се образуват локални синини и кръвонасядания, да се появи изтръпване. Нерядко организмът реагира със загуба на съзнание, създаващо опасност от удавяне във водата, обяснява експертът.

Алкохол и плуване. При консумацията на алкохол на плажа кръвта забавя движението си. Създава се лъжливо усещане за топлина и хората са по-склонни да не оценят разликата в температурата при влизане във водата. Осен това не е тайна, че спиртните напитки нарушават представата за околния свят като променят усета за дълбочина, топлина, разстояние. Освен това увеличават смелостта и пречат на преценката за собствените възможности. Ето защо след тяхната консумация е добре да не се влиза във водата. Експертът съветва дори да не се седи близо до брега заради опасност от неволно падане. Забавянето на сърдечния ритъм пък може да пръсне сърцето, ако температурата рязко се промени. Рискът е висок при хора с наднормено тегло и сърдечно-съдови проблеми.

Студените напитки пречат на плуването. В топлото време изпиването на чаша ледена вода, лимонада или доста охладен сок предизвиква вътрешен стрес в тялото. Появява се едновременно усещане за разхлада и потене. Стомахът се свива от студа и е възможно да се усети болка. Тези симптоми се засилват ако човек се потопи във вода, за да поплува. Движението от загребването или борбата с вълните засилва метаболизма, но тялото все още не е затоплило студената напитка, за да разгради. Стомашните спазми в този случай са силни, остри и болезнени. Болката спира възможността за движение и се появява риск от удавяне.

Не влизайте във водата на пълен стомах. Това е друга честа грешка с неприятни последствия. Налягането в течна среда е по-голямо от това във въздуха. Водата притиска тялото и пълния стомах, а в допълнение човек трябва да извършва движение. Повишава се рискът от внезапно натежаване и повръщане. А задавянето при повръщане, особено ако краката не са стъпили на дъното, може да удави. Ето защо е по-добре през деня почиващите да се наслаждават на плаж и вода, а щом слънцето залезе, спокойно да се отдадат на хранене и пиене, заключва експертът.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На море и планина как да носим храна?

Внимавайте с пластмасовите опаковки и бутилки в жегите!   виж още »

Секс на плажа и още питиета за жегата

Пет алкохолни коктейла, с които да се отчетете, че сте били на море. виж още »

Храни, които да си вземем за плажа

Използвайте пясъка за естествен хладилник, но не забравяйте да обозначите къде заравяте провизиите. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта