Регистрация

Хранене при суха или мазна кожа

06 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 3029
Хранене при суха или мазна кожа

Ястия според типа кожа и може ли храната да ни бъде дерматолог.

На пръв поглед начинът на хранене не определя типа кожа, който имаме, но допринася за отприщването на генетичните му заложби и влияе на омазняването, пигментацията и регенерацията й. Храните са нож с две остриета, защото както могат да допринесат за натрупването на витамини, които да ни дарят със здрав и свеж външен вид, така и да предизвикат изсушаване, белене, поява на акне. Природата ви е дарила с даден тип кожа – благодат или проклятие, от което не можете да се спасите, но само вие имате възможност да се възползвате от плюсовете и да потиснете негативите на вида дерма, с който сте родени.

Ако кожата ви е суха и след продължителен престой във вода, на вятър или пряка слънчева светлина започва да се люспи, а около мимическите свивки и трапчинки усещате болезнено разтягане, ще облекчите състоянието й с редовно ядене на растителни мазнини и регулярен прием на омега мастни киселини. За вашата прелестна визия ще допринесат авокадото, мазните риби и особено сьомга и пъстърва, ядките, салатите, богати на зехтин. Знайте, че най-големият порок на сухата кожа е нейното лесно и бързо набръчкване, тя губи бързо задържаните течности, така че пийте повече вода, ако искате да запазите за по-дълго време младостта около порите си.

Ако кожата ви е мазна и сутрин, когато се събудите, от гънките около брадата и носа ви имате чувството, че капе лой, можете да я регулирате с витамин С и естествена киселина от плодове и зеленчуци. Те регулират секрецията на мастните жлези. Плюсовете на вашия тип кожа са, че остарява бавно, но голям негатив е, че тя е добра почва за виреенето на пъпки. Ако не искате да ги виждате в огледалото всеки път, щом се погледнете, ще ви се наложи да ограничите кафето, какаото и шоколада.

Ако кожата ви е грапава, тънка или изглежда мъртвешка, имате нужда от витамини. За да подобрите цвета й яжте моркови, портокали, ягоди, малини. Лицето ви ще е по-гладко и жизнено, ако го дарявате редовно с витамини от групата на В и С. Свежият вид при вас ще дойде с плодовете, като можете да наблегнете на къпини, боровинки, праскови, кайсии, пъпеш, нар, портокали, лимони, мандарини и ананс. От зеленчуците в борбата към съвършен външен вид ще ви помогнат чушките, доматът, марулята, патладжанът, краставицата. Ако си хапвате ядки и сушени плодове, също няма да сбъркате. 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Риба, зеле и авокадо за младост и хубост

Храни богати на колаген правят кожата свежа и спират стареенето.   виж още »

Тийн хит: Грижа за кожата с вино

Млади американки се мажат и къпят с екологично чисто червено вино, а после споделят ефекта в социалните мрежи.   виж още »

5 храни, които ни сбръчкват

Прекаляването с кафе, солени и сладки храни, алкохол и пържени ястия се очертава на лицето под формата на дълбоки и непривлекателни бразди.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта