Регистрация

Пет готварски трика с масло

31 May 2018   /   nina123   /   Видяна: 2055
Пет готварски трика с масло

Как да намажете филика мек хляб с масло и как правилно се размеква масло?

 

Маслото е един от основните продукти в кулинарнията, но понякога се оказва доста инатливо за боравене, особено щом го вадите от хладилника. Ако подходите към маслото с хитрост, вашите сандвичи и сладкиши ще станат идеални. Ето пет трика с масло, които ще улеснят работата ви в кухнята.

 

1. Размеквне на масло с чаша. Ако бучката е прекалено твърда и не можете да работите с нея, не прибягвайте към микровълновата фурна. Лъчите разтапят горната част на маслото, а вътрешността остава все така вкаменена. Не това е търсеният ефект. Вместо него подгрейте една стъклена чаша под течаща топла вода, захлупете бучката с нея и оставете за 3-4 минути. Ще бъде идеално размекнато и мекият хляб ще се маже без да се разпада.

 

2. Режете маслото с топъл нож. Ако искате идеалните тънки слайсове масло като от рекламите, можете да го постигнете. Вземете неназъбен нож, нагрейте го под течаща топла вода и отрежете слайса – става прецизно и красиво. Можете да постигнете прозрачност на парчето без да се разпадне. Добре е ножът да остане мокър.

 

3. Защо маслото се разтапя на водна баня? За съжаление на мързеливите домакини, това е начинът за разтапяне на масло. Кипвате вода в един съд и върху него, без да се докосва до водата, застопорявате втори, в който е маслото. Този продукт прегаря на много по-ниска температура от останалите мазнини, затова е добре и да се готви на нисък градус. С водната баня няма да получи неприятен загорял дъх и ще запази всичките си очарователни аромати.

 

4. Шоколад от масло. Разстапяте на водна баня маслото, на 100 г масло добавяте по 1,5 с.л. какао на прах и 2 с.л. захар. Получената смес наливате в силиконови формички за лед или бонбони. Прибирате във фризера и след около час имате идеалните шоколадови бонбони. С тази базова рецепта можете да импровизирате – добавка от ядки, ванилия, ром, сушени плодове. Толкова е лесно и излиза доста по-евтино.

 

5. Бърза маслена глазура за сладкиши. Ако искате да украсите домашен сладкиш като бисквити или кекс, пък и да направите по-шарена купената торта, прибегнете към маслото. Разтопете го на водна баня и добавете в него хранителна боя. Изчакайте леко да се втвърди, разбъркате хубаво с лъжица, прехвърлете в плик и отрежете малка част от крайчето. След това стискайте и рисувайте каквото си желаете.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове за съхранение на масло вкъщи

Как се съхранява масло у дома и държи ли се маслото в хладилник или е по-добре да бъде на стайна температура?   виж още »

Три начина за желиране на храни

Естественият желатин, агар-агар и колагенът в животинските кокали могат да придадат желирана текстура на любимите сладки и солени ястия.   виж още »

Заточване на ножове без точило

Как се точи нож с подръчни средства?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта