Регистрация

Хитри идеи за картонени кутии в кухнята

01 Dec 2022   /   nina123   /   Видяна: 1643
Хитри идеи за картонени кутии в кухнята

Практични приложения на картонените кутии. Направете си кошче, шкафче или органайзери от стари кутии.

 

С цел опазване на природата и намаляване на вредите на човека върху околната среда все повече производители се отказват от пластмасовите и найлонови опаковки, заменяйки ги с такива от рециклиран хартиен материал. Опаковки тип картонени кутии остават във всяко домакинство. Някои дори са с красиви и шарени украси, създават добро настроение и могат да бъдат използвани за помощници в кухнята, стига да знаете как. Ето четири кухненски трика с хартиени опаковки, които определено има шанс да улеснят ежедневието ви,  пък може и да повдигнат духа.

1. Кутия – контейнер за отпадъци докато режете. Удобно, лесно и разумно решение да изхвърляте неядливите части от плодове и зеленчуци докато ги режете е хрумката да използвате кутия. Необходим ви е обаче от онези варианти на кутии, чиито капак е залепен от едната страна за тялото на контейнера. Отворете горния капак и поставете кутията така, че отворената част да виси външно от плота, а капакът да е застопорен с дъската за рязане, сложена върху него. Така по време на белен и рязане можете да я използвате като контенйре без да се въртите из кухнята, а с едно движение на ножа можете да избутвате лесно и удобно отпадъците директно от дъската в своеобразното кошче.

2. Дишаща кутия за съхранение на лук и чесън. По изискване това са продукти, които трябва да се държат едновременно на сухо, тъмно и проветриво място. Най-вероятно вече сте се убедили, че ако ги съхранявате в найлонов плик, ще се развалят, а пък, ако са на светло и влажно, прорастват. Затова си вземете една картонена кутия и я надупчете с перфоратор за хартия или остър нож по страниците. След това прехвърлете продуктите в нея и спокойно съхранявайте в кухнята. Картонът попива част от влагата, отворите дават шанс за добро проветрение, а в съда все пак се запазва мрак, който да не провокира покълването.

3. Поставка за пликчета от стара кутия. Майтапът, че човек не е истински българин, ако няма у дома си плик, предназначен за съхранението на други пликчета, е хубав начин да се посочи реалността. Още по-добре е, че нашенецът поне има навика да използва и без това вредния за околната среда найлон многократно. Но по-голямото пликче, в което да се пъхват неговите събратя никак не е кокетна притурка към кухненския интериор. Вместо това можете да си вземете 1 картонена кутия в неголям размер и да я залепите с отвора към стена, шкафче и дори вътрешна част на вратичка на долап. Предварително обаче отрежете по една дупка в двете по къси страни. Залепете съответно с дупките нагоре и надолу. От горната можете да пускате пликчетата, а от долната – да ги издърпвате. Така хем е кокетно, хем практично, хем пести място.

4. Кутия органайзър сет за подправки. Редица домакини държат в кухнята си множество подправки. Едни са за сладкишите, други - за традиционните народни гозби, а трети – за екзотични китайски, арабски, индийски, южноамерикански харни. Няма шанс всички тези овкусители да се подредят на достъпно и видно място. Вместо това можете да използвате малките изостанали в дома кутии за органайзери на подправките. Надпишете си кутията за коя местна кухня е предназначена, а след това пъхнете в нея подправките от региона. И когато дойде време за любимото пиле по китайски или индийска супа, извадете кутията и разполагайте с пълнежа ѝ. После можете да приберете обратно в шкафа, дори и да наредите още кутии върху нея, докато не се появи отново звездният ѝ миг.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пет практични хитринки в кухнята

Как да свалите зърната от варена царевица. как се мият и отцеждат листни зеленчуци, как се реже голямо количество варени яйца, как се реже киви с микс виж още »

Практични домакински трикове

Улеснете живота си с няколко прости хитринки.   виж още »

Полезни съвети за употреба на домакински прибори

Знаете ли че вилиците, миксерът, пасаторът и кафеварката се почистват сами? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта