Регистрация

Жабата като храна за човека

08 Jun 2021   /   nina123   /   Видяна: 2340
Жабата като храна за човека

Кои жаби се ядат, качества на жабешкото месо и как се готвят жаби и жабешки бутчета?

 

Жабата е земноводно, откривано на всички континенти на планетата. Това е стар вид на милиони  години, преминал през множество етапи на еволюция, за да съществува днес под над 6 000 разновидности навред по света. Едни са големи, други малки, трети – отровни. Могат да бъдат обичан домашен любимец, вкусен деликатес, основа на лекарства и опиати. Намират се предимно в сладки водоеми, но има случаи на сладководни жабешки нашествия в морето. Могат да бъдат открити в корите на дърветата или заровени в почвата, показвайки, че техният вид е способен да оцелява и благоденства и в сурови условия. А как се настанява жабата в кулинарията и кои жаби са подходящи за консумация от човека – ще разкажем сега.

Кои жаби стават за ядене? Изненадващо е, но от всяка жаба храна не става. Всъщност доста малка част от жабите са безопасни за готвене и имат приятни вкусови качества. Французите са известни с деликатесите си от жабешки бутчета, но това са специален вид зелени водни жаби, които се отглеждат специално, за да задоволят потреблението. В България те могат да бъдат срещнати само във водоеми около река Дунав и предимно в резервата Сребърна. Ако зелената водна жаба има червени бузи – тя е неядлива. Затова не правете грешката да се опитвате да готвите случайно уловени екземпляри. Само познавачите могат да ви посочат вкусните такива.

Още ядливи видове жаби. Жабата голиат е сред най-едрите и вкусни видове, а внушителните ѝ размери, достигащи до 32 см. я правят апетитен екземпляр за ценители. В миналото бутчетата ѝ са се готвели в Централна Европа и Източна Азия, но днес тя е изчезваща и забранена за консумация. Години наред експерти се опитват да отгледат жаба голиат в изкуствени условия, но и до днес екземплярите не успяват да се развъдят в плен или в имитирана естествена среда. Жабата бик, позната още като „булфрог“ пък е скъп китайски деликатес, но за да достигне размер за готвене от 25 см, са необходими две години. През това време трябва да е на специална диета и да живее в изключително чиста вода, която я прави доста скъпа дори и за джоба на заможните любители на жабешко месо.

Как се готвят жабешки бутчета. Тъй като обикновената ядлива жаба вече може да бъде намерена в хранителната верига, а някои ентусиасти дори ловят неядливи видове и си хапват бутчетата, най-лесните рецепти за вкусното месо са в паниран вариант. В повечето случаи бутчетата се продават одрани и с кост, но има вариант да ги намерите и с все кожата. Дали ще я махате, е въпрос на вкус, но трябва да се знае, че тя е жилава и удължава времето за готвене с 40-тина секунди. Първо бутчетата се измиват и подсушават с домакинска хартия. Следва да се посолят. Не се притеснявайте, ако започнат да потрепват. Това са мускулни спазми, предизвикани от химическа реакция със солта. Само след минута храната ще се укроти и можете да панирате – от елементарно овалване в брашно, през потапяне в темпура или друг вид тесто за паниране, до тройното овалване в брашно, яйце и галета. Изберете си вариант, разчитайки, че всеки от тях ще е вкусен и носи своя чар. После се пържи в сгорещено голямо количество олио на умерена температура около 3 минути – до образуването на златист загар. Вади се върху домакинска хартия и се поднася в компанията на пресни зеленчуци, резен лимон и по  желание потна бира.

По-изискани рецепти за жабешки бутчета. Тъй като месото на тези животни наподобява пилешко филе по вкус, бутчетата са подходящи за направа в почти всички ястия с пилешко. Сред най-известните рецепти в Европа са жабешки бутчета в доматен сос с лук или жабешко със сметана, гъби, чесън и пушено сирене. Могат да бъдат сготвени на фурна, пара и в сю вит, като трябва да се внимава с пресушаването на мръвката. Ако рецептата не изисква пържене, е добре месото да бъде потопено в сос или термичната обработка да е бърза и на умерен градус.

За какво е полезно жабешкото месо. Ядливите видове жаби се отглеждат в екологично чиста среда, а месото им е лишено от мазнини. Това е нискокалоричен висококачествен животински протеин, богат на фосфор, желязо, магнезий, както и на витамини  С, D и Е. Нови проучвания доказват, че жабешкото месо има антиракови свойства и действа добре при проблеми с кръвосъсирването и сърдечно-съдовата система. Някои видове Южноамерикански жаби имат наркотични вещества в кожата си и до днес се използват като мощен халюциноген или вместо противовъзпалителни и болкоуспокояващи медикаменти. Обикновено в този случай жабата се накисва в алкохол или във ферментирала млечна напитка.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Насекоми ще заменят свинското и телешкото в храните

Брашна от буболечки ще доставят на човека фибри и аминокиселини във вкусни ястия на бъдещето.   виж още »

Финландци произвеждат високопротеинов хляб с насекоми

Хляб с щурци радва потребителите с полезен протеинов заряд. виж още »

Жаби, сьомга и орехи ядяли хората около Стоунхендж

Доказаха, че британците, които най-много се присмиват на италианците за жабешките бутчета, са ги имали за деликатес още преди 8 хил. години. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта