Регистрация

Не търсете помощ от истинския чай при простуда и грип

01 Apr 2020   /   nina123   /   Видяна: 1541
Не търсете помощ от истинския чай при простуда и грип

Кофеинът, който се съдържа в черния и зеления чай възпрепятства оздравяването.

 

Човечеството си е изградило модерното разбиране, че при втрисане, първи симптоми на настинка и грип и дори повишаване на температурата задължително трябва да се пие чай. Но това не е правилно, обяснява руската медицинска журналистка Олга Кашубина, цитирана от БГНЕС. Експертът разкрива защо трябва да се внимава с подбора на напитки, когато човек не се чувства добре.

 

Има разлика между чай, запарка и отвара. Когато човек пие чай, се очаква това да е течност, направена от варене или запарване на листа на чаено дърво. Най-популярни в България са зеленият и черният чай. Но в листата се съдържа кофеин, който е доста натоварващ за организма, когато се опитва да пребори настинка или грип. Затова чаят (черният е с най-високо кофеиново съдържание) само би възпрепятствал подобряването.

 

Билките са друго нещо. Няма лошо когато човек се почувства зле, да си запари билка, заливайки я с вряла вода или да си направи отвара, пускайки билката във вряща вода и изчаквайки тя да освободи полезните си вещества. Подобни напитки обикновено помагат в начална фаза на настинка, облекчават симптомите на грип и помагат на страдащия да се върне на крака. Но не бива да се бъркат с чая.

 

Не винаги се пие топъл чай при настинка и грип! Това е друга грешка, правена от мнозинството хора. Увереността, че топлата напитка винаги е полезна. Има случаи, когато разболяването е съпътствано с висока температура или гадене. А температурата не се смъква от допълнително сгряване. Стомахът си почива по-добре, ако е в покой, затова послушайте тялото си, съветва експертът. Ако нямате желание да пиете каквото и да е – не се насилвайте.

 

Топло или студено при болно гърло? Не винаги възможно най-топлата напитка е най-правилен избор при болно гърло. Топлината разтваря допълнително клетките на гърлото и така те са по-уязвими за попадането на нови и нови болестотворни причинители. От друга страна студените питиета се препоръчват при ангина. Те стесняват кръвоносните съдове и помагат за откъртването на налепите. Освен това охлаждат при треска.

 

Затова преценете добре състоянието си или се консултирайте със специалист, преди да хванете първия чай или билка в планираното си самолечение. При коронавируси е добре да се приемат дори и превантивно топли напитки, защото те могат да отмият вируса преди да е попаднал в целта си.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Остани вкъщи, но се храни разумно

Застояването у дома забавя метаболизма, предизвиква запек, натрупване на мазнини и килограми. Как да преборим с храна този ефект?   виж още »

Три нестандартни приложения на черния чай

Маска за коса с черен чай, готвене на месо с чай и как черният чай гони неприятните миризми от въздуха?   виж още »

Урок по правилна консумация на чай

Не прекалявайте с добавената захар и не кипвайте чаените листа, ако искате да се възползвате от благотворното влияние на напитката. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта