Регистрация

Умерената консумация на алкохол пази от деменция

08 Aug 2018   /   nina123   /   Видяна: 1757
Умерената консумация на алкохол пази от деменция

Въздържателите и пиячите с дълъг стаж са с 50% по-застрашени от нервно дегенеративни заболявания на старини.

 

Алкохолът не е пълно зло, стига да се консумира със строга мярка, категорични са френски и британски учени, провели съвместно 23-годишно наблюдение върху 9000 англичани с начална възраст между 35 и 55 години, живеещи на Острова. Оказва се, че прекаляването с алкохол е толкова вредно, колкото и пълното въздържание, особено що се отнася до сърдечно-съдови, мозъчни и нервни заболявания, пише БГНЕС.

 

Редовните пиячи, но и въздържателите са с 50% по-застрашени от деменция и Алцхаймер, отколкото връстниците си, сочи наблюдението. Така техният процент заплаха от заболяванията е съответно 7% на въраст до 65 години и цели 40% над 85 години. Дългогодишното отношение на човека към алкохола е определящо за неговото здраве на старини, категорични са изледователите. Сред наблюдаваните 9000 души 400 са регистрирани с различна степен на деменция в рамките на проучването. Средната възраст за развитие на заболяването е 76 години.

 

Какво означава умерено пиене? На този въпрос отговарят двата екипа от учени съвместно със Световната здравна организация по храните (СЗО). В категорията влизат до 175 мл вино на ден или 330 мл бира на ден или 25 мл твърд алкохол на ден. Един ден от седмицата се почива. Стойностите са референтни за здрав индивид на средна възраст, като мъжете може да ги надхвърлят минимално, а жените да се придържат в малко по-ниски граници.

 

Виното се грижи за здравето повече от другите видове алкохол. Наблюденията показват, че хората, които запълват дневните си дажби от алкохол с вино, са допълнително защитени от нервно дегенеративни заболявания за разлика от любителите на бира и твърд алкохол. Все пак организмът има нужда от 1 доза силна спиртна напитка на седмица, от една чаша бира и от поне един ден почивка, за да се постигне абсолютен баланс.

 

Хронично пиянство според СЗО е приемането на повече от 40 грама твърд алкохол, 250 мл вино или от 800 мл бира от жените и 60 мл спиртна напитка, 350 мл вино и 1 литър бира съответно от мъжете на ден.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как алкохолът ни окуражава

Консумацията на алкохол не пречи на мисловната дейност, просто ни прави куражлии и непукисти. виж още »

На каква възраст как шофираме след употреба на алкохол

Червеното вино до 100 мл не променя уменията на младите шофьори, но прави пенсионерите абсолютно неспособни зад волана. виж още »

Алкохолът удря най-здраво 29-годишните

Четири години преди навършване на христовата възраст махмурлукът е най-тежък. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта