Регистрация

10 любопитни факта за алкохола и пиячите

10 Mar 2017   /   nina123   /   Видяна: 2411
10 любопитни факта за алкохола и пиячите

Вижте кога е започнало напиването на Земята, коя е най-скъпата водка и колко души са пияни в момента.

"Човк, който не пие, е обладан от нечисти сили, служи на дявола и извънземните, става гей или умира от гъбички и херпес!" - Това е комичната заплаха на великия Достоевски към трезвеника. Истината е обаче, че алкохолът е пряк виновник за смърта на близо 4 милиона души в света всяка година. Въпреки че не е обявен за наркотик, още толкова люде за същия период търсят помощ, за да се спасят от пристрастеността си към него. Над 50% от хората на Земята са пиячи - сипват си градусова напитка поне веднъж в седмицата. А алкохолната индустрия е една от най-силните в световен мащаб. За добро или лошо, човечеството е обвързано с "духа в бутилката". Затова с помощта на нашите приятели от канала faktite във v-box7 ще ви представим някои малко известни, но много интересни факти за тази дълбока връзка. 

1. Първите сведения за употреба на напитки от ферментирали култури датират от 12 000 години преди Христа. Тогавашните земляни са се черпели с подобие на днешната бира и много са се забавлявали от ефекта на питието върху човешките сетива.

2. Алкохол може да се направи от почти всеки плод и повечето зеленчуци. Ако се преброят възможните култури, които можем да опитаме във ферментирал вариант излиза, че трябва да имаме поне 10 живота от по 75 години, за да можем всеки ден да опитваме по един нов алкохол от различен продукт.

3. Най-скъпата бутилка водка е продадена за 2,8 милиона долара. Тя претърпява тройна филтрация, като първо минава през екологично чист полярен лед, след това през въглен от северна върба и накрая – през пясък от натрошени диаманти. Така напрвената водка е бутилирана в шише от платина и родий, инкрустирано с диаманти.

4. Доказано е, че хората с по-високо ниво на мускулна маса понасят алкохола по-добре, отколкото тези с повече мазнини. Това е защото мускулната тъкан абсорбира спирта по-ефективно.

5. Има хора, които страдат от ЦЕНОСИЛИКАФОБИЯ. Това е страх от празна чаша. Представете си колко пъти на вечер си наливат, за да бъдат спокойни.

6. Чревна гъбичка може да направи така, че човек да произведе сам алкохол в червата си и дори да се напие от него. Десетки случаи в света описват пияни без да са близвали. Преяждането може да засили този процес.

7. Халба бира, чаша вино и шот водка съдържат еднакво количество алкохол. Ти кое си избираш?

8. Всяка година алкохолът е причина за кончината на близо 4 милиона души. Повечето от тях са руснаци и скандинавци.

9. В Космоса съществува облак, който е 1000 пъти по-голям от галактиката Млечен път. В него се съдържат 227 трилиона литра алкохол. За съжаление обаче все още никой няма идея как можем да се почерпим от него.

10. В този момент 0,7% от населението на планетата е пияно. Грубо казано това са около 50 милиона души. Ти спадаш ли към тази част?

Ако след цялата тази алкохолна тирада сте решили да си сипете чашка от любимото питие, ние ви предлагаме да си сготвите мезе за него. Изберете от следните:

МЕЗЕТА ЗА ВИНО

МЕЗЕТА ЗА БЯЛО ВИНО

МЕЗЕТА ЗА ЧЕРВЕНО ВИНО

МЕЗЕТА ЗА БИРА

МЕЗЕТА ЗА РАКИЯ

МЕЗЕТА ЗА ВОДКА

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове за спиране на хълцането

Как да спра да хълцам със задържане на въздух и защо хълцам въобще?   виж още »

Кето храни борят алкохолната абстиненция

Бедните на глюкоза порции правят по-лесно отказването от алкохола.   виж още »

Самонаграждаваме се с бири и кафета

Табиетата с любимата чашка в определена част от деня е начин да поздравим себе си за постигнатото, но и да се пристрастим към определени напитки. &nb виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous03-07-2022
Интернет магазин по продаже закиси азота для пищевой промышленности. Поставки Пищевая закись в баллонах от компании 50баллон по производству газа в Москве.

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта