Регистрация

Трикове за поправяне на твърде мазно, солено, люто или кисело ястие

13 Apr 2022   /   nina123   /   Видяна: 4601
Трикове за поправяне на твърде мазно, солено, люто или кисело ястие

Как по време на готвене може да се поправи ястието, ако е пресолено, твърде кисело, по-люто от очакваното или пък с повече мазнина?

 

Дори и на най-опитните кулинарни се случва по време на готвене да прекалят с някоя от подправките, да трепнат неволно с ръка и в гозбата да попадне повече сол, мазнина, лют пипер или оцет. Не е приятно да се признае, че една малка и неволна грешка за стотна от секундата е способна да развали изцяло вкуса на хубавите продукти и да изпрати на вятъра загубените време, труд и енергия в кухнята. За радост изпатилите в подобни случаи са открили как с лесни трикове грешките по време на дипленето на домашна храна могат да бъдат поправени. И то без да се налага да променяте вкуса.

Какво да направя, ако ястието е пресолено? Обикновено тази грешка се хваща чак на финала преди сервирането, когато опитате за последен път приготвеното от вас. Така е, защото по време на термичната обработка солта разтваря напълно вкусовите си качества и храната става малко по-солена, отколкото при опитването директно след посоляване. Ако готвите топла кухня и сте пресолили, пуснете 1 цял обелен картоф. Ако имате възможност – нека покъкри с ястието. Той ще абсорбира част от солта и така ще намали силата на подправката. Ако пък пресоленото е част от студената кухня, сложете още малко от другите подправки, съставки или сосове, за да се разпредели в тях солта.

Домашна пилешка каша с благоуханен бульон.

В ястието има твърде много мазнина! Удивителен трик ще ви помогне да я съберете, независимо каква е храната. Сложете кубче лед в домакинска хартия, салфетка или хавлиена кърпа. След това топнете в мазното блюдо и с учудване ще установите, че ледът привлича мазнината върху кърпата или салфетката. Лесно ще оберете излишната част от нея и ще имате идеална домашно приготвена храна.

Домашно пържено свинско с масло, което може да пусне повечко мазнина, но е особено апетитно за любителите на вълчи мезета.

Как се коригира твърде кисело ястие? Обикновено киселината идва в повече на салати и сосове, но този трик е приложим към всяка една храна. Не оставяйте небцето да се гърчи от прекаленото окиселяване на продуктите, ами добавете 1 ч.л. захар. Разбъркайте и опитайте. Захарта регулира усещането за киселина, а в комбинация с оцет или лимонов сок тя трудно се усеща, така че няма да навреди и като добавка на солени гозби. Ако все още не сте доволни от резултата, добавете смело още захар.

Кисела салата от прясно зеле и моркови.

Какво да правя, ако храната е твърде люта? Добавянето на пикантни нотки в рецептите има своите предимства, но и недостатъци. Лютото отваря апетита и прави всяка манджа по-изкусителна за хапване. Но от друга страна всяко небце има своя индивидуална поносимост към лютивината и е трудно да се прецени какво количество да се сложи. Особено ако готвите за хора, чиито праг за усещане на пикантност не познавате. Имате няколко варианта да се поправите на мига, ако се прелютили сготвеното. Лъжичка захар и тук ще помогне много добре. Ако храната търпи добавка на кисело мляко, направете го, защото то влияе директно на силата на лютивината. Прясното мляко също е алтернатива. Гозбите можете да коригирате с добавка на още малко продукти, от яхниите можете да излеете няколко лъжици сос и на негово място да сипете вода. Каквото и да се случи – не се предавайте. Домашно приготвената ви храна не е безвъзвратно опропастена.

Мезе от подлютени пилешки воденички на тиган.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове за сотиране на картофи, меса и зеленчуци

Правила за сотиране или как се правят ястия соте?   виж още »

Как се оправя пресолено кисело зеле

Можете да спасите домашното кисело зеле с няколко полезни трика за извличане на солта от киселото зеле.   виж още »

Лютите храни ни карат да ядем по-малко солено

Пикантността на ястията подсила усещането за соленост на храните. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта