Регистрация

Лютите храни ни карат да ядем по-малко солено

01 Nov 2017   /   nina123   /   Видяна: 1585
Лютите храни ни карат да ядем по-малко солено

Пикантността на ястията подсила усещането за соленост на храните.

В българската кухня редица менджички се готвят с добавката на лют пипер или люти чушлета, които имат за цел да отворят апетита и да направят ястието още по-привлекателно на вкус. Оказва се обаче, че пикантната добавка в храната има още ползи, за които дори не сме и подозирали.

Ядейки люто човек намаля количествата сол, които слага в гозбата си, заяви екип от учени от Трети военно-медицински университет в Чунцин. Изследователите се заели да проучат центъра в мозъка, който отговаря за възприятието за лютивост. Оказало се че части от него се преплитат с този дял на мозъка, който разпознава и отчита солеността на храните. Така ядейки люто човек усеща солта в чинията си по-силно.

Лютите храни понижават риска от сърдечно-съдови заболявания. Така е, защото по естествен начин, когато си хапваме пикантно ястие, го подсоляваме по-малко. От своя страна солта е един от основните виновници за проблемите със сърцето и кръвоносните съдове, категоричен е Чжимин Чжу – ръководител на проучването. Според него хората, които си позволяват лютичко, приемат с около 40% по-малко сол и по този начан намаляват с 15% риска от инфаркт. Освен това по-рядко страдат от разширени вени и високо кръвно налягане.

Лютите ястия поддържат правилни нива на кръвното налягане. В проучването, направено от екипа на Чжу се включили 600 души, които трябвало да консумират люта храна за определен период от време. Освен намалянето на солта с 40% при тях било отчетено и регулиране на нивата на кръвното налягане. Отделно били регистрирани и допълнителни плюсове на лютата храна.

Пикантното меню помага да изгорим мазнините. Учените разширили доказателствата, че капсацинът, съдържащ се в лютите чушки (всичко за капсацина четете тук) е идеален за регулиране на теглото и горене на мазнините. Той ускорява метаболизма и помага при разграждането на мазнините, попаднали в стомашната среда по време на ядене. Освен това вдига телесната температура, а по този начин топи и вече натрупаните тлъстини.

Лютите чушки действат противовъзпалително. Учените успели да докажат, че освен голямото количество витамин С, в малките огнени пиперки се съдържа и вещество, което бори инфекциите в тялото, тъй като провокира създаването на повече левкоцити. Така с една люта чушка на ден човек повишава имунитета си, спомага заздравяването на вътрешни и външни рани, изглажда кожата си и бори инфекциите, причинени от вируси и микроби. Затова не си спестявайте лютичкото, ако здравето ви позволява да си го хапвате.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове за поправяне на твърде мазно, солено, люто или кисело ястие

Как по време на готвене може да се поправи ястието, ако е пресолено, твърде кисело, по-люто от очакваното или пък с повече мазнина?   виж още »

Как да стане чушката по-малко люта?

Трикове за намаляване на лютивостта на чушки или как се изтегля лютивината от чушките?   виж още »

Какво представлява черната сол и защо е полезна?

Ползи от консумацията на черна сол и как се разпознава истинската черна сол?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта