Регистрация

Как се оправя пресолено кисело зеле

17 Dec 2020   /   nina123   /   Видяна: 10845
Как се оправя пресолено кисело зеле

Можете да спасите домашното кисело зеле с няколко полезни трика за извличане на солта от киселото зеле.

 

Предвидливите любители на домашната храна вече имат честта да жънат „плодовете“ на своя навременен труд като се радват на готовата си тазгодишна реколта от кисело зеле. Дали в манджичка или на слатака, то е зимна кулинарна компания на българина и се впряга в множество народни рецепти. Но не всеки е майстор на киселото зеле. Ако не сте доволни от крайния резултат, не бива да изпадате в себеобвинения или да хокате близките за неправилни съвети или неадекватна намеса в направата на зимнината. Особено що се отнася до солеността на киселото зеле. На всеки се случва.

Рецепта за греховни бутчета с кисело зеле на фурна!

От какво зависи пресоляването на киселото зеле? Може да сте спазили пропорциите идеално и накрая зелето пак да е по-солено от необходимото. Това се дължи на вида сол, който сте използвали, специфичната ѝ соленост, наличието на други продукти (цвекло за багра или домати, чушки и моркови) в бидона, големината на зелките, температурата, при която е ферментирала зимнината, дори наличието на пряка слънчева светлина. Както гласи народната поговорка „Сол лесно се добавя, но мъчно се отнема от храната“. При пресоленото зеле също се появява въпросът как да се премахне натрапчивата соленост.

Как се готви джолан с кисело зеле?

Зелето е твърде солено, но още не е готово. При опит на саламурата има възможност да ви се стори прекалено солена. Но все пак това е зелев сок, а не самото зеле. За да се убедите в заключението си, опитайте зелето. Ако се окаже, че наистина солта е повечко, но продукцията още не е в етап на готовност, можете да използвате следния трик. Отсипете около 1/5 от саламурата и на нейно място долейте неосолена вода. След седмица опитайте вкуса отново. Знайте обаче, че в този случай ще се удължи „втасването“ на зелето. Ако пак се окаже твърде солено, имате право на още един опит. След него вече би трябвало зимнината да е добре на вкус.

Рецепта за зимна баница с кисело зеле.

Готовото кисело зеле е пресолено. В този случай можете да използвате хитринка, прилагана от поколения. Пуснете в бидона няколко надупчени с вилица моркова. Те имат свойството да попиват солта. Към тях можете да добавите и зелени домати, ако успеете да си намерите. Твърде вероятно е да станат с времето прекалено солени, но пък можете да се окажете с допълнително количество туршия по неволя. Все пак крайната цел ще бъде постиганата – зелето ще е по-малко солено от преди.

Пържоли с кисело зеле - родна кулинарна класика.

Киснене и миене спасяват киселото зеле от излишната сол. Ако зелето ви трябва за готвене на сарми или зеле с месо, но се притеснявате, че солеността му е прекомерна и ще направи ястието твърде солено, извадете зелката няколко часа по-рано от саламурата, поставете в тенджера и залейте с хладка вода. Оставете да кисне, след това измийте. После залейте с втора вода и кипнете. След 2 минути варене солеността ще избяга във водата.

Юнашки сарми от кисело зеле с мръвки.

Пресолено кисело зеле за салати. Тук ще ви се наложи да измиете киселото зеле на ръка под течаща хладка вода, защото евентуално кипване би развалило приятната хрупкавост на ферментиралия зеленчук. След нарязване поръсете с малко черен пипер – той потиска усещането за соленост. Покапване с мазнина – зехтин или олио също ще допринесе. Все пак никак не е полезно да се прекалява със солта, така че внимавайте.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове за поправяне на твърде мазно, солено, люто или кисело ястие

Как по време на готвене може да се поправи ястието, ако е пресолено, твърде кисело, по-люто от очакваното или пък с повече мазнина?   виж още »

Киселото зеле не е за всеки

Хората с високо кръвно, проблемни черва и бъбреци и кърмачките трябва да внимават с консумацията на кисело зеле.   виж още »

Модерни варианти за зелева салата

Зеле със сирена, риба, ядки и млечен сос се превръща в модерна, вкусна и лесна салата, с която да разнообразите традициите.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта