Регистрация

Три от най-гнусните ястия на света

09 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 13744
Три от най-гнусните ястия на света

Печени морски свинчета, развалени запъртъци и пържени скакалци привличат туристи от цял свят.

Всеки запален турист ще ви обясни, че освен да вижда нови места, да се запознава с нови хора и да разбира интересни факти за миналото и етноса им, едно от удоволствията на туровете е да се опита местната кухня, която е като огледало на нравите и традициите на всяко общество. Ясно е, че колкото по-далечна от нашата е чужда култура, толкова по-екстравагантни ни се струват манджите, типични за нейната трапеза. Националните ястия на различните народи привличат запалените пътешественици, твърдо решени да вкусят от всички кътчета на света. Но има и такива хранителни предложения, които определено не са за всеки и предизвикват кулинарен шок в модерния европеец.

Такива са например печените морски свинчета, които се продават по улиците на Еквадор, за да могат хората да заситят глада си с нещо месно. Колкото и да е странно приетият за пухкав домашен любимец гризач се продава цял с все костите и визуално наподобява печените на шиш прасета, които си хапваме по коледа. Люде, превъзмогнали вътрешните си дерзания и първоначалната погнуса, твърдят че месото на отглежданите в модерния свят питомци има вкус на патешко, а хрупкавата плътна кафеникава кожичка е тържество за сетивата. Мнозина обаче обявяват акта на сготвяне на морското свинче като особено варварство и призовават природозащитните организации да се намесят при прекратяването на този стряскащ туристите и особено децата обичай.

Чипс от пържени водни бръмбари, панирани богомолки, щурци на маслена баня и скакалци за мезе са все аламинути, които можете да си купите от търговската улица на всеки тайландски град. Смелите туристи се надпреварват кой ще извади куража да изяде по-гнусна животинка, която въпреки отблъскваща със стърчащите си крачета и рогца, се оказва много вкусна. Опиталите признават, че тайландските „улични специалитети“ по нищо не отстъпват пред качествените американски чипсове и мексиканската тортила от царевично брашно. Голяма част от животинките се пържат на силно загрята маслена баня, затова стават хрускави и апетитни.

Вареното замътено патешко яйце, в което има вече оформено птиче е евтин деликатес в редица източноазиатски страни, където се продава по туристическите улици и в ресторантите за бързо хранене. Ястието се нарича балут и представлява замътено във втората седмица яйце от патица, което е сварено цяло. За да го хапнат, местните чупят горната част от черупката, а отвътре остава малко крехко варено пиле с вече оформени зачатъци на пера, човка и нокти. Около него има белтъчна течност, която се изпива, а след това се схрусква и недоразвития запъртък. Мнозина обявяват гнусния деликатес за мощен афродизиак.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Азиатски алкохолни напитки с цяла змия, бебета мишки и животински части

Гнусни оризови напитки с добавки на животни в тях потрисат любителите на флората и фауната и предизвикват потрес в разбиранията на модерния човек. Тоз виж още »

Спасяват с бакшиши любимите заведения за бързо хранене

Случаи на оставени големи бакшиши за храна с цел да се подпомогне оцеляването на малкия фаст фууд бизнес трогват хората навред по света.   виж още »

Гордан Рамзи поема на кулинарни пътешествия по света

Ново предаване запознава с местни традиции и готварски продукти от екзотични кътчета на света.   виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous18-12-2017
ujas

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта