Регистрация

Три нестандартни приложения на черния чай

18 Dec 2019   /   nina123   /   Видяна: 1919
Три нестандартни приложения на черния чай

Маска за коса с черен чай, готвене на месо с чай и как черният чай гони неприятните миризми от въздуха?

 

Черният чай е полезна напитка, която активизира метаболизма, отвежда задържаната вода в междуклетъчното пространство вън от тялото, ободрява и тонизира, носи наслада, помага в оросяването на крайниците и радва със силния си вкус. Мнозина го предпочитат вместо кафе, други го пият заради лечебните му свойства, а трети – просто защото го обичат. Но изсушените чаени листа могат да се включат в подобряването на живота не само като погълнато питие. Ето за какво още може да ви влезе в употреба:

 

1. Опушване на месо с черен чай. Едва ли ви е хрумвало, че можете да си направите пушени пържоли благодарение на сушените листа, които използвате за напитката си. Истината обаче е, че чаените лсита при нагряване отделят специфичен аромат, който доста наподобява използвания в промишлеността течен пушек за овкусяване на месо и риба. Сложете във фолио 1 ч.л. черен чай. Отгоре фиксирайте скара или клечки, за да не се допира продукта до листата. После поставете месото или рибата и завийте с фолиото. Пъхнете в слаба фурна за дълго време. При 170 градуса на пилешкото месо му е нужно около 1 час, на свинското – 2 часа, а на телешкото – 3 часа. След това ще имате домашно пушено месо.

 

2. Ароматизатор за дома от черен чай. Ако харесвате тази напитка, вече сте изпитали ефекта ѝ за почистване на неприятните миризми от дома и офиса, както и за ароматизирането на помещението. Достатъчно е просто да забравите чая в чашата си, за да изсмуче остатъчен цигарен дим, миризми от готвене, домашни любимци или застояли дрехи. Знайте, че ефектът му трае 24 часа. След това е добре да го изхвърлите, защото може да започне да развива плесенни гъби.

 

3. Черен чай се грижи за косата. Някои хора се оплакват от мазен скалп, други – от прекалено сух. Е, черният чай помага и срещу двете несгоди, тъй като регулира омазняването на кожата на главата и убива някои от бактериите, причинители на пърхота. След като се изкъпете с традиционните препарати, сипете 100 мл готов черен чай на главата си и втривайте в скалпа хубаво няколко минути с масажни движения. Оставете да подейства още 5 минути и изплакнете.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Не търсете помощ от истинския чай при простуда и грип

Кофеинът, който се съдържа в черния и зеления чай възпрепятства оздравяването.   виж още »

Зелен чай активизира ума

Запарката от зелени чаени листа ни помага да помним и мислим трезво. виж още »

Чай от магданоз – доказан лек за бъбреци, храносмилателна и полова система

Чаят от магданоз облекчава предменструалните болки, подобрява бъбречната дейност и храносмилането. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта