Регистрация

Три здравословни храни, от които дебелеем

04 Jun 2018   /   nina123   /   Видяна: 2048
Три здравословни храни, от които дебелеем

Мюслите, пуешкото месо и богатите салати развалят фигурата.

 

Европейското и американското общество се намират в период на бум на търсенето на здравословни ястия и хранителни продукти. Новата мода е съвкупност от стремежа за спасяване от затлъстяване и маркетингова тактика. От рекламите слушаме кое колко е полезно, на етикетите четем кое е БИО, GMO free, без захар, без трансмазнини, без консерванти, без изкуствени оцветители... и така до забрава, че етикетът трябва на първо място да посочи какво има, а не какво липсва в храната.

 

Вредни ястия се представят като свръхполезни храни, наблягайки се само на ценните съставки в тях. Така разбираме за качествата на пълнозърнестите храни що се отнася до нутриентите в люспата. И съвсем не сме осведомени, че именно тази люспа събира голяма част от препаратите, с които се обработват зърната. Ядем БИО храни, направени с продукти, при отглеждането на които не се използват хербициди и пестициди, но това всъщност са генно модифицираните култури. Ядем плодове и зеленчуци без ГМО, но бъкани с препарати. И въобще, следейки тенденцийте, вярваме, че се храним една идея по-правилно, а всъщност просто харчим повече за представените ни като по-качествени храни.

 

Влогърът Габриел Генов посочва в канала си три от уж полезните и диетични продукта днес, които всъщност се оказват доста вредни. Това са мюслите, пуешкото месо и пищните салати. Вместо да се грижат за здравето и стройната фигура на консуматора си, те всъщност му открадват именно тези две ценности.

 

1. Мюслите са богати на трансмазнини и съдържат ГМО или препарати за обработване на зърна. При направата на мюсли като слепващ агент на триците се използват трансмазнини заради тяхното качество да остават твърди при стайна температура. Предвид, че над 90% от царевицата в световен мащаб е генно модифицирана – представете си с какво се храните. Ако случайно пък са използвани зърна, които не са продукт на генна модификация, то в повечето случаи те са бъкани с хербициди и пестициди. Една купичка мюсли с мляко често достига до 600 калории – доста енергия за закуска.

 

2. Пуешките меса съдържат голямо количество натрий. Принципно пуешкото месо е една от най-полезните мръвки на света, заради ниското съдържание на мазнини и високите белтъчинни нива. Това е идеална храна за хора, които се отдават на активна мозъчна или физическа дейност. Стига обаче пуйките да са отглеждани и пакетирани лично от вас. В хранителната верига месото на животното се обработва с огромни количества натрий. Този елемент кара тялото да набъбва и задържа вода. Обиколките се увеличават, натрупват се подкожни и околоорганни мазнини и се появават оттоци и подувания. Приживе животното се храни с антибиотикосъдържащи добавки, а те се задържат в плътта му, която после ядем. Така приемаме и количества антибиотици, които унищожават чревната микрофлора и развалят метаболизма.

 

3. Зеленчуците са полезни, не салатите. Модерното разбиране за салата представлява смес от зеленчуци, крутони, месо и мазен сос, която е трудно смилаема и съдържа много калории. Ако искате да хапвате салата, накъсайте си пресни листенца и ги покапете с лимонов сок. Щипка сол и е готово. Всички добавки към салатата я превръщат в основно, защото съдържа протеин, въглехидрат, зеленчук и сос, каквото са изискванията за главното ястие в менюто. Но след хапването на тази „салата“, човек е склонен да премине към по-нататъшното си хранене, без да се замисля, че вече си го е доставил.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Основни причини за надебеляването

Хормони, нездравословен начин на живот и генетична предразположеност са сред най-честите причини за качването на килограми. А пътят към идеалната фигу виж още »

Шотландски таралеж става лице на кампания за отслабване

Таралеж с наднормено тегло се храни здравословно и се движи, за да се наяде.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта