Регистрация

Основни причини за надебеляването

16 May 2019   /   nina123   /   Видяна: 1997
Основни причини за надебеляването

Хормони, нездравословен начин на живот и генетична предразположеност са сред най-честите причини за качването на килограми. А пътят към идеалната фигура е труден, но възможен.

 

Съществуват хора, които се движат ежедневно, тренират по няколко пъти седмично, хранят се разумно, но въпреки това не успяват да излязат от пухкавата си форма, която често ги притеснява. Има и други – които хапват редовно, понякога пищно, не се стараят да отслабнат и въпреки това се радват на идеална фигура. Защо е така – отговарят френски експерти, цитирани от Франс Прес. Екипът от учени обобщава основните причини за съществуването на по-пълни хора, като всяка от тях изисква различни действия, за да се постигне желаната степен на отслабване. Според учените няма невъзможно стопяване на килограмите, но в някои случаи е нужно особено упорство и постоянство.

 

1. Надебеляване от неразумен начин на хранене. Тук човек сам си е виновен. Нрмално е около празници и в студените месеци да се лепне някое и друго килце, но след това трябва да се правят прочистващи дни и дори седмица на по-строга диета, за да се поддържа здравословно тегло и привлекателна външност. Ако човек просто се отдава на чести гуляи, няма как вредният начин на живот да не проличи. А клкото по-дълго са трупани излишните килограми, толкова по-трудно ще се свалят след това.

 

2. Надебеляване от обездвижване. Това е чест проблем в модерните общества, където голяма част от работния ден преминава на стол или зад бюро. Решението е посещаване на групови или индивидуални тренировки по график, отделяне на време за разходки и дори домашни тренировки. Всяко тяло има специфични изисквания към количеството и честотата на физическата активност, но средно на ден трябва да се изминават 10 000 крачки, 4 пъти в седмицата да се тренира и поне половин час да се ходи дневно.

 

3. Генетично надебеляване. То е заложено в „програмата“ на организма и от него често страдат хора, които са отраснали в семейството на пълнички родители. Отслабването тук е трудно, но никак не е невъзможно. След поредица от тестове се изготвя индивидуална диета, която обикновено помага. За съжаление генетично предразположените към пълнеене хора трябва да спазват адекватния за тях режим доживотно, ако не искат да застрашат не само фигурата, но и здравето си.

 

4. Гестационно и хормонално пълнеене. Тук се появява „бъг“ в системата. Някоя от жлезите с вътрешна секреция не функционира правилно и състоянието води до хормонален дисбаланс. Следствието може да е неистова поява на апетит или екстремно качване на килограми без да са налице обездвижване и вредно хранене. При тези проблеми може да помогне добър ендокринолог.

 

Често по време на бременност хормоните в тялото променят своите количества и взаимоотношения. Напълняването при бременност или след раждане спада към групата на гестационните хормонални проблеми. Възможно е 6 месеца след раждането при здравословен начин на живот натрупаното тегло да изчезне със същата бързина, с която се е появило. Не се препоръчва обаче да чакате – по-добре е да потърсите специалист своевременно.

 

5. Дебелеене от стрес. При различните хора стресът действа по различен начин. И докато едни не могат да напълнеят заради напрежението в ежедневието си, то други не успяват да свалят килограми въпреки усилията си. Стресът влияе на храносмилателната система като забързва или забавя метаболизма и перисталтиката. Експертите съветват да не жертвате здравето си в името на работата и взаимоотношенията си с близките. По-добре потърсете своето място под слънцето така че да живеете и творите в хармония с разбиранията си. Само така и тялото ви ще се развива хармонично.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Затлъстяването се дължи на качеството, а не на количеството на храната

Хората затлъстяват заради вредните ястия, продукти и начини на готвене, а не поради погълнатите количества.   виж още »

Защо с оскъдно хранене пак дебелея?

Причините са в неправилното разпределение на храненията и продуктите в тях, както и заради екстремно запасяване на тялото.   виж още »

Три здравословни храни, от които дебелеем

Мюслите, пуешкото месо и богатите салати развалят фигурата.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта