Регистрация

Траки по българските земи пиели вино от щраусови яйца

25 Feb 2014   /   nina123   /   Видяна: 2782
Траки по българските земи пиели вино от щраусови яйца

Уникална кана от бронз и черупка на щраусово яйце разказва за ритуалите на траките от 5 век пр. Хр.

След разкопки в Северна България преди осем месеца в Русенския исторически музей постъпва дарение на парчета – уникална древна кана, направена от бронз и черупка от щраусово яйце. Усилията на учените допринасят каната днес да е един от най-атрактивните експонати в музея и дори да разполага с копие, което се използва при провеждането на стажове и учебни занаятия.

Оказва се, че каната е била подарък на тракийски благородник, живял 5 век преди Христа в земите на днешна Североизточна България. Съдът представлява бронзов обков с оформени 4 крачета, на които стои в изправено състояние. Сърцевината му е щраусовото яйце, което се придържа по цялата си височина от продълженията на крачетата. При горния връх на яйцето част от черупката е отстранена и заместена с бронзов капак с дупка в средата, от който в естествена извивка продължава гърлото на каната, завършващо с капаче. При едната от страните е направена и дръжка, която позволява лесното вдигане на съда.

От Русенския исторически музей обясняват, че подобен тип съдове не са типични за Европа, тъй като по времето, от което датират, щрауси по нашите земи и на Стария континент не е имало. Подобрен съд е изложен единствено в Британския музей, като каната датира от същата епоха, както и намерената в България. Изработката на красивото обредно изделие най-вероятно е в Мала Азия, където яйцата от щарус са използвани за направата на всякакви съдове.

Предполага се, че каната е използвана за съхранение на вино и нищо чудно да е участвала в различни ритуали. Тя е намерена в гроба на тракийски благородник като част от погребалните дарове, с които е заровен. Уникалността й кара хората да вярват, че 500 години преди раждането на Христос по българските земи са се извършвали множество винени ритуали, а алкохолната гроздова напитка е била на огромна почит сред древните траки. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Модерни кокошки лекуват тежки болести

Китайски кокошки снасят яйца, лекуващи рак, хепатит и множествена склероза. виж още »

Лъжица мая преди запой гарантира трезвеност

Маята парира ефекта на алкохола върху ума и тялото. виж още »

Бендида – вино с история

Тайните на едно място, където се преплита история, митология, легенди, истини и хубаво вино. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта