Регистрация

Топ храни със съдържание на калций

18 Aug 2020   /   nina123   /   Видяна: 1075
Топ храни със съдържание на калций

Млечните продукти, зърнените култури, листните зеленчуци, бадемите и семената гарантират здрави кости и предпазват от остеопороза.

 

Навред се шири препоръката да се консумират ежедневно млечни продукти за здрави кости. Вярно е, че млякото и производните от него храни са богати на калций – елементът, който заздравява костите и предпазва от остеопороза, но той трябва да бъде консумиран в допълнение с калий и фосфор, за да може да се абсорбира в тялото, а не да остане в междуставното пространство, сковавайки сухожилията и образувайки шипове. Затова е добре менюто да се подбира с вещина, особено когато става въпрос за подрастващите, които имат по-голяма нужда от калций в тялото. Ето кои продукти да изберете и как да ги комбинирате.

 

Млечни храни за здрави кости. Не е тайна, че най-добрият калций се съдържа в прясното и киселото мляко, сиренето, изварата, кефира, кашкавала. Затова е добре децата да си го хапват често и то в компанията на плод или зеленчук. Фибрите от растителната храна ще спомогнат за преработката на калция, а допълнението от фосфор и калий ще допринесе за адекватното му усвояване. За възрастния организъм обаче нивата на калций от млечните продукти са прекалено високи и трудноусвояеми – все пак метаболизмът се забавя с годините. Затова зрелите и старите хора не бива да прекаляват с любимото си сирене, кисело мляко и извара.

 

Калций в листните зеленчуци. За съжаление една част от калция от свежите зелени листа се изхвърля от тялото неусвоен, но пък в тези продукти има калций на богато. Освен това в тях природата по естествен начин го е комбинирала с желязо, което също допринася за абсорбацията му в организма. Дори и да хапвате листния зеленчук абсолютно самостойно, пак ще си доставите нужните нива на калций. Просто проявете постоянство в хрускането на свежи салати, спанак, валериана, рукола, айсберг, кейл, брюкселско зеле, броколи.

 

Семена и калций. Още по-добре ще е ако си създадете навика при хапването на салатите, за които говорехме по-горе, да си добавяте по лъжичка микс от сурови семена. Особено богати на калций са сусамът (и производния на него сусамов тахан), чиата, макът и ленът. Освен това в тези малки хрупкави добавки се съдържат множество полезни мазнини, които пък ще спомогнат за еластичността на ставите и така ще получите уникално хранително заздравяване на цялата опорно-двигателна система.

 

Калцият в бадемите е в огромни дози. С 50 г сурови бадеми на ден ще си гарантирате наистина „железни“ кости. Вкусните ядки съдържат лесно усвояем калции, в допълнение с полезни мазнини вещества. Те забързват метаболизма, затова са най-подходящия източник на калций за възрастните хора. Дамите на диета могат да обявят едно или две от междинните си хранения за бадемови и така ще се погрижат едновременно за красотата и тънката си талия.

 

Зърнените храни. Калцият в тях не е преобладаващ елемент, но е инкорпориран в страхотен букет от микроелементи, спомагащи взаимно за абсорбацията си. Особено в белия боб и лещата има доста калций, като към него вървят още желязо, магнезий, фосфор, цинк, фибри и букет от витамини. Комбинират се добре с домати, лимон или друг кисел плод, ориз и листни зеленчуци.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Възрастен организъм и млечни продукти? Понякога трябва.

Трябва ли да се консумират млечни продукти, за какво е полезно млякото и кой не бива да си позволява млечни храни?   виж още »

Мазна риба и яйца предпазват костите от чупливост през зимата

Недостигът на витамин D през студените месеци води до проблеми в двигателно-упорния апарат, кожата и ставите. виж още »

Студеният чай руши кости и зъби

Флуоридът в свежата безалкохолна негазирана лятна напитка надхвърля допустимите норми с до 125%. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта