Регистрация

Мързелива печена тиква на фурна

Мързелива печена тиква на фурна
  |   Порции 3-6   |   Видяна: 76166

Печена тиква цигулка с мед, канела и орехи.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Когато избирате тиква за печена фурна, то използвайте сивите кръгли тикви. В момента могат да се намерят на струпани на купчини на всеки пазар.Те са по-плътни и сладки, не толкова воднисти. Идеални са за печене. На мен обаче ми попадна една оранжева тиква „цигулка“. Тя също е вкусна на фурна, но е по-добре да се използва за баница.

 

Необходими продукти:

  • 1 тиква цигулка
  • щипка канела
  • мед на вкус

Начин на приготвяне:

1. Ако тиквата ви е голяма, може да използвате само една част от нея. Не я белете, а я срежете на две равни половинки. В нашето семейство я печем с кората а после гребем от нея направо с лъжиците. Получава се един вид естествена купичка :-)

2. Сложете в предварително загратя на 200 градуса фурна и печете до готовност. Продължителността на печене зависи от това колко дебели парчета използвате, за това най-добре пробвайте с вилица от време на време дали е готова.

3. Опечената тиква може да поръсите с канела и орехи. Тиквата цигулка не е толкова сладка и затова е добре да я поръсите с мед или захар.


Полезни свойства на тиквата:
Сред храните, които са полезни за диабетици, тиквата заслужено заема първо място. Тя е нискокалорична и помага за контролиране на теглото. В тиквата има важни елементи като калий, калций, магнезий, желязо и фосфор, както и витамини от групата В, както и витамин С и витамин РР. Съдържа много пектини, който спомага за пречистване на червата. При нарушена обмяна на веществата и при заболявания на черния дроб се препоръчва половин килограм печена или варена тиква дневно.

 

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
18
4 мн. добре
2
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта