Регистрация

Съюзът на пивоварите в БГ: Бирата носи щастие на Мондиала

18 Jun 2018   /   nina123   /   Видяна: 1483
Съюзът на пивоварите в БГ: Бирата носи щастие на Мондиала

През юни, юли и август се изпиват 60% от общото количество бира за годината.

 

Бирата и футболът вървят ръка за ръка, заявява пред БГНЕС изпълнителният директор на Съюза на българските пивовари Ивана Радомирова. В интервю пред информационната агенция Радомирова разказва за консумацията на бира в България, както и за обвързаността ѝ със сезона и спортните събития.

 

Пие ли се повече бира по време на Световно първенство по футбол? Рекламите на пиво зачестяват когато стане дума за футболни събития, категорична е Радомирова. А оттам и глътката на хората се отваря. В световен мащаб се отчита завишено търсене на пиво по време на важни мачове. В България нещата стоят по-различно – Мондиалът съвпада с месеците, в които принципно нашенецът набляга на биричка. Затова се оказва, че няма драстични увеличения в продадените количества на родна земя. 60% от консумираното пиво за година се поглъща през летните месеци – от средата на юни до средата на септември. Именно в този триместър се вмества и Световното по футбол.

 

Народите, които обикновено НЕ наблягат на пиво, увеличават консумацията по време на спортни събития. В европейски мащаб се отчита завишаване на консумацията на бира по време на спортни събития от народи, които предпчитат друг вид алкохол. В страната – домакин кехлибарената течност винаги е на почит, защото феновете се събират по импровизирани места за гледане на дербито или в бирарии и клубове, където се залага на пиво като компания към мача. Обикновено количествата бира, които се продават в страната – домакин са двойни на нормалните. Не трябва да се пренебрегва фактът, че именно в този момент в държавата има и много чужденци, пропътували пътя от дома, за да подкрепят любимия отбор.

 

Защо точно бирата е любимото питие на футбола? Според Ивана Радомирова това е най-комерсиалната напитка за мачове, защото е разхлаждаща и нискоалкохолна в сравнение с виното и традиционните аперитиви. Ако трябва да се прекарат 90 минути в компанията на алкохол и напитката е с висок градус, това ще свърши пагубно. Бирата позволява често вдигане на тостове и поглъщане на по-големи количества, които да доведат до по-малка вреда. В заключение – доказано е, че бирата в умерени количества действа благоприятно на настроението и провокира отделянето на ендорфин. Така победата е още по-сладка, а загубата се понася по-лесно.

Вижте рецепти за стотици бирени мезенца - от диетични до мега калорични, но и неустоимо вкусни

ПОДОБНИ СТАТИИ

Бира и вино лекуват сърцето и разкрасяват

Експерти съветват да пийваме по малко биричка и винце всеки ден за здрава сърдечно-съдова система, хубава коса и кожа, устойчиви нерви и активен метаб виж още »

Учени от БАН обявиха бирата за полезна

Умерената консумация на пиво подпомага метаболизма и разграждането на мазнините в тялото, предпазва от рак и извайва фигурата. виж още »

Вкус и цвят на българската бира

В бирата родно производство няма изкуствени съставки и консерванти, обяснява биропроизводителят и експерт по пивото Атанас Атанасов. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта